Zagreb: Simpozij o kardiovaskularnim bolestima

GOTOVO pedeset posto bolesnika s povišenim krvnim tlakom ima i povišene vrijednosti kolesterola, no njih se često liječi samo zbog osnovne bolesti, dok se kolesterol ne liječi dovoljno agresivno, istaknuo je u povodu današnjeg simpozija o prevenciji kardiovaskularnih bolesti predsjednik Hrvatskog društva za aterosklerozu Željko Reiner.

Hrvatsko kardiološko društvo predstavilo je dva međunarodna istraživanja o liječenju visokog krvnog tlaka i masnoća u krvi, koja pokazuju da pravilna terapija znatno smanjuju smrtnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Studije su pokazale da pacijenti s visokim krvnim tlakom, ali normalnim ili blago povišenim vrijednostima kolesterola, imaju koristi ako svakodnevno uzimaju lijekove za smanjenje masnoća u krvi", istaknuo je na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva Davor Miličić.

Na rezultatima tih istraživanja trebale bi se temeljiti buduće smjernice za liječenje kardiovaskularnih bolesti u Hrvatskoj, koje su uzrok 52 posto smrtnih slučajeva.

Jedno od istraživanja ALLHAT najveća je dosad provedena studija o liječenju hipertenzije u svijetu, koja je u pet godina obuhvatila 42.000 visokorizičnih bolesnika, dok je druga studija ASCOT uključila oko 20.000 pacijenata s visokim krvnim tlakom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara