zagreb: sindikati gradskih tvrtki traže 17 posto veće plaće inače od 10. ožujka kreću u štrajkove

Čelnici sindikata koji zastupaju radnike u 13 zagrebačkih gradskih tvrtki zatražili su danas povećanje plaća za 17 posto radi usklađivanja s plaćama u gradskoj upravi, inače će od 10. ožujka organizirati niz štrajkova.

Sindikati će iduće srijede organizirati štrajk od 9 do 10 sati, idućega petka cjelodnevni štrajk, a ako ni tada zahtjev ne bude prihvaćen, u ponedjeljak, 15. ožujka, započet će štrajk do ispunjenja zahtjeva.

ZET-ovi radnici prvog će dana akcije štrajkati u dva navrata - od 3,30 sati do 4,30 sati i od 7,30 sati do 8,30 sati. U petak će obustaviti promet od 3,30 sati do 5 sati, dok će se 15. ožujka uključiti u opći štrajk.

Odluku o štrajkovima donijeli su sindikati Autobusnog kolodvora, Gradskih groblja, Zrinjevca, Zagreb-parkinga, Čistoće, Gradske plinare, ZET-a, RŠC Jaruna, Zagrebačke veletržnice, Tržnice, Zagrebačkog velesajma, ZGOS-a i Doma za nezbrinutu djecu Vladimir Nazor.

Predstavnica koordinacije sindikata gradskih poduzeća Ankica Svoboda upozorila je na konferenciji za novinare da Grad već dvije godine odbija pregovarati o plaćama.

Podsjetila je da je Temeljnim kolektivnim ugovorom za gradske tvrtke iz 2002. utvrđeno da će socijalni partneri pregovarati o politici plaća u 2003. godini, ali Gradsko poglavarstvo to odbija pravdajući se navodnim financijskim nemogućnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osnovica u gradskim poduzećima nije rasla dvije godine, a iznosi 1.950 kuna, dok u gradskoj upravi iznosi 2.600 kuna. Sindikati žele plaće u gradskim tvrtkama postupno izjednačiti s plaćama u upravi do 2006. godine.

Zatraženim povećanjem od 17 posto njihove plaće izjednačile bi se s prosječnom plaćom u zagrebačkom gospodarstvu, za kojom trenutno zaostaju 500 do 600 kuna, rekli su sindikalci.

Tijekom postupka mirenja, grad im je ponudio povećanje od tri posto, no sindikalci su to odbili.

"Da je grad bio mudriji i pristupio pregovorima o plaćama u 2003. sindikati bi pristali na povećanje između pet i sedam posto pa bi izbjegli sadašnju situaciju", rekao je glavni zagrebački povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Damir Gašparović.

Sindikati tvrde da zbog povećanja plaća ne bi trebale porasti cijene usluga gradskih tvrtki jer je razliku moguće namiriti iz pozitivnog poslovanja.

(Hina) xmvr ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara