Zagreb: Sindikati traže početak pregovora o plaćama u gradskim tvrtkama

KOORDINACIJA sindikata zagrebačkih gradskih tvrtki traži od gradskih čelnika hitan početak pregovora o politici plaća za iduću godinu, a ne postigne li se dogovor o tome, sindikalci prijete prekidom socijalnog mira.

Sindikati traže povećanje osnovice za plaće 12.300 zaposlenih u gradskim poduzećima sa sadašnjih 1.950 kuna na 2.240 kuna.

Temeljem važećeg kolektivnog ugovora za 23 tvrtke u vlasništvu grada, sindikati su zatražili pregovore o politici plaća za 2004. ali se gradski predstavnici prošloga tjedna nisu odazvali na sastanak.

Kolektivnim ugovorom iz 2002. utvrđeno je da će pregovarački odbori sindikata i Grada svake godine u listopadu dogovarati politiku plaća za iduću godinu, ali kako se to lani nije dogodilo, sindikalci smatraju da je sada krajnje vrijeme za pregovore o plaćama u idućoj godini.

"Grad izbjegava početak pregovora, ali od toga ne može pobjeći", rekao je Hini glavni zagrebački povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Damir Gašparević.

Sindikalci su neslužbeno saznali da je novi sastanak zakazan za 9. prosinca. "Doći ćemo na sastanak i očekujemo skori dogovor o plaćama, inače bi moglo doći do prekida socijalnog mira", istaknula je čelnica koordinacije Ankica Svoboda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara