Zagreb: Studij medicine na engleskom od listopada

ZAGREBAČKI Medicinski fakultet od iduće školske godine uvodi šestogodišnji studij medicine na engleskom jeziku, prilagođen američkim i europskim standardima te međunarodnim nostrifikacijskim ispitima, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Dekan Medicinskog fakulteta Boris Labar ističe da fakultet uvođenjem studija na engleskom želi unaprijediti kvalitetu studiranja, biti prepoznat u široj regiji te sudjelovati u europskom obrazovnom sustavu.

Studij, koji kreće u listopadu ove godine, moći će upisati 50 studenata, uz cijenu studiranja od 7.000 eura po godini.

Svi zainteresirani moći će se prijaviti tijekom redovitih upisnih rokova, a morat će proći ispit iz biologije, kemije i fizike na engleskom jeziku.

Interes je zadovoljavajući, kazao je koordinator studija Davor Ježek. Dosad je stiglo desetak prijava, među kojima su kandidati iz Kanade, SAD-a, Njemačke i Koreje, a očekuju i prijave domaćih studenata.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od razloga za pokretanja studija bio je i omogućavanje djeci hrvatskih iseljenika da studiraju u Hrvatskoj.

Šestogodišnji studij uključuje 5.500 sati nastave, nešto manje nego na hrvatskom jeziku (5.900 sati).

No, studenti na engleskom slušat će na 6. godini neke predmete kojih nema na hrvatskom jeziku. Riječ je o gerijatriji, ovisnostima, hitnoj medicini, palijativnoj skrbi i medicinskoj informatici. Uz to, imat će 42 izborna predmeta.

Studij će biti bodovan u skladu sa sustavom u Europskoj uniji (EU), pa će važiti u svim zemljama članicama EU.

Pokretači studija drže da je cijena studija od 7.000 eura primjerena, jer takvi studiji na srednjoeuropskim sveučilištima stoje između 7.000 i 10.000 eura.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara