Zagreb: Svečana liturgija u crkvi svetog Preobraženja gospodinova

SVEČENOM liturgijom, koju su predvodili protojerej stavrofor Marinko Juretić i protojerej namjesnik Milenko Popović, pravoslavni vjernici proslavili su danas Božić u crkvi svetog Preobraženja Gospodinova u središtu Zagreba.

Tom prigodom protojerej namjesnik Popović pročitao je vjernicima božićnu poruku patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Pavla, koju je Srpska pravoslavna crkva uputila ´svojoj duhovnoj djeci´.

Patrijarh srpski u poruci ističe da, iako Božić pada u zimsko vrijeme, neprekidno do danas ´sja kao Vječno Proljeće´.

Danas iste pjesme odjekuju o Božiću, u ovom i ovakvom teškom vijeku naše ljudske historije, ističe u poruci patrijarh Pavle, dodajući kako Bog nikada ´nije napustio ovaj i ovakav naš svijet, makar on bio toliko grješan i obuzet tolikom nepravdom i smrtnim strahom od većih katastrofa, ratnih i ekoloških´.

Pavle se u poruci posebno obraća ´braći i djeci na raspetom Kosovu i Metohiji´, poručujući im ´da izdrže velika iskušenja kojima su podvrgnuti´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također podsjeća da ´stotine tisuća prognanika i izbjeglica´ još uvijek očekuje ´bratsku pomoć´, ne samo na Kosovu i Metohiji nego svugdje gdje su razasuti.

Božićnu poruku patrijarh završava čestitkom: ´Mir Božji - Hristos se rodi´.

Istim je riječima kršćanskim vjernicima koji slave Božić po julijanskom kalendaru danas čestitao i protojerej namjesnik Milenko Popović.

On im je poželio da ´novorođeni Krist uđe u njihove obitelji i blagoslovi ih cijelu ovu godinu´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara