ZAGREB: SVEČANI KONCERT SLOVENSKE FILHARMONIJE POD RAVNANJEM PAVELA KOGANA

Slovenska filharmonija pod ravnanjem maestra Pavela Kogana i solistica na violončelu Karine Georgian predstavili su se večeras glazbenoj publici hrvatske metropole u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog izvedbom djela Gounoda, Čajkovskog, Musorgskog i Ravela.

Svečani koncert Slovenske filharmonije priređen je u povodu 3. međunarodnog natjecanja violončelista "Antonio Janigro" a u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb i uz suradnju slovenskoga veleposlanstva u Republici Hrvatskoj .

Tim koncertom Slovenske filharmonije obilježava se nacionalni kulturni praznik Republike Slovenije - 155. godišnjica smrti velikoga slovenskog pjesnika Francea Prešerna (rođenoga 3. prosinca 1800. u Vrbi kod Bleda, a umrloga 8. veljače 1849. u Kranju).

Slovenska filharmonija iznimno je ugledan orkestar vrlo duge tradicije koja se naslanja na glazbene institucije kao što su Academia Philharmonicorum (1701.), Filharmonijsko društvo (1794.) i prvo slovensko Filharmonijsko društvo (1908.)

Predvođeni maestrom Koganom, muzičkim direktorom Moskovskoga državnog simfonijskog orkestra od 1990., a u razdoblju od 1988. do 1990. i dirigentom Zagrebačke filharmonije, slovenski filharmoničari izveli su u prvome dijelu koncerta baletnu glazbu iz opere "Faust" Charlesa-Francoisa Gounoda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prvi dio koncerta završen je Varijacijama na rokoko temu u A-duru op.33 Petra Iljiča Čajkovskog uz solistički nastup violončelistice Karine Georgian, koja je studirala na Konzervatoriju u Moskvi u razredu proslavljenoga Mstislava Rostropoviča, a međunarodnu karijeru započela nakon osvajanja prve nagrade i zlatne medalje na natjecanju "Čajkovski".

Nakon stanke, u drugome dijelu koncerta Slovenska filharmonija izvela je "Slike s izložbe" - klavirski ciklus Modesta Petroviča Musorgskog iz 1874. nadahnut Hartmannovim slikama, kojega je kasnije orkestrirao Maurice Ravel.

Među publikom koja je velikim pljeskom nagradila slovenske filharmoničare i maestra Kogana bili su i najviši predstavnici hrvatske države - predsjednik Republike Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader te drugi visoki dužnosnici Vlade i Hrvatskoga sabora.

Koncertu su nazočili i brojni predstavnici diplomatskoga zbora akreditiranoga u Republici Hrvatskoj.

(Hina) ip mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara