ZAGREB: TOMČIĆ SE VRATIO IZ DVODNEVNOG POSJETA RUMUNJSKOJ

Hrvatska i Rumunjska žele nastavak i produbljenje međusobne suradnje, ali su zainteresirane i za stvaranje strateškog partnerstva oko nekih subregionalnih organizacija jer vjeruju da time mogu pridonijeti demokratskom i gospodarskom napretku cijele regije, rekao je u utorak u Zagrebu predsjednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić. L

Predsjednik Sabora rekao je to u izjavi za novinare u zagrebačkoj Zračnoj luci nakon povratka iz Rumunjske gdje je na čelu saborskog izaslanstva boravio u dvodnevnom posjetu, prvom između dviju zemalja na najvišoj parlamentarnoj razini.

"Radi realizacije svojih vanjskopolitičkih integracijskih ciljeva i Hrvatskoj i Rumunjskoj je vrlo stalo da cijela regija bude mirna i stabilna, a vjerujemo da kroz strateško partnerstvo možemo bitno pridonijeti demokratskom i gospodarskom napretku cijele regije", rekao je Tomčić.

Tijekom posjeta hrvatsko se izaslanstvo susrelo s predsjednicima oba doma rumunjskog Parlamenta i ministrom vanjskih poslova, a primio ih je i rumunjski predsjednik Ion Iliescu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa svim su sugovornicima, kako je rekao Tomčić, razgovarali ne samo o bilateralnoj suradnji već vrlo detaljno i o priključenju Europskoj uniji i NATO-u. Rumunjska je u statusu pregovarača s Europskom unijom, s kojom upravo zatvara 20 od 30 poglavlja, i spremna je Hrvatskoj prenijeti sva svoja iskustva tijekom dugotrajnog procesa približavanja EU, od statusa kandidata do statusa pregovarača.

Tijekom posjeta dvije su strane otvorile mnoge teme iz područja gospodarstva pri čemu je, kako je naglasio Tomčić, "strateški interes dviju zemalja u stvaranju cijelog gospodarskog, prometnog i energetskog koridora na pravcu sjeverna Hrvatska - Rumunjska".

(Hina) dam br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara