Zagreb: Trgovačka društva u 2003. s većim prihodima, ali i rashodima

SKUPŠTINA trgovačkih društava u vlasništvu Grada Zagreba prihvatila je planove poslovanja u 2003. za 20 gradskih tvrtki u kojima se predviđa ukupni prihod od 2,9 milijardi kuna ili četiri posto više od planiranog u ovoj godini.

Ukupni rashodi planirani su u iznosu od 2,8 milijardi kuna što je za 4,3 posto više nego ove godine, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare nakon Skupštine trgovačkih društava predsjednik Skupštine i pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo.

Ocijenio je da se u 2003. može očekivati ´snažan zamah u industrijskom i gospodarskom razvoju grada´, a kao najznačjanije investicije je naveo nastavak sanacije odlagališta otpada Jakuševac (241,3 milijuna kuna), gradnju objekata Nove veletržnice Zagreb (81,4 milijuna), kupnju 70 tramvaja i 30 autobusa (64,2 milijuna). Tu je i gradnja objekata vodoopskrbe i odvodnje i priprema za gradnju visokotlačnih plinovoda te gradnja novih hala na lokacijama Robnih terminala u Jankomiru i na Žitnjaku, javne garaže na Langovom trgu te gradnja i dovršetak tržnica u Prečkom na Kvatriću i Trešnjevci.

Novac za finananciranje tih programa bit će namaknut iz kredita ili vlastitih sredstava društva.

Iz gradskog proračuna planirano je izdvajanje za nabavu komunalne opreme i mehanizacije za ´Čistoću´, za objekte na ´Gradskim grobljima´ te za sanaciju objekata u Gradu mladih Granešina, za nabavu i sanaciju opreme poduzeća ´Sljeme Medvednice´, za rekonstrukciju i izgradnju žičare na Sljemenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Žičara se mora obnoviti do 2005. jer joj tada ističe rok za upotrebu, rekao je Prežigalo.

Naveo je da će najveći dio prihoda, 1,9 milijardi kuna, gradska poduzeća namaknuti vlastitom djelatnošću dok će preostali novac dobiti iz gradskog proračuna.

U idućoj godini niti jedno od 20 trgovačkih društava ne planira gubitak u poslovanju, ali se procijenjuje da će im neto dobit biti 115,8 milijuna kuna ili 15,8 posto manja nego u 2002.

Za investicijska ulaganja zagrebačke gradske tvrtke u idućoj godini planiraju oko milijardu kuna što je dva i pol puta više od realiziranih ovogodišnjih investicija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara