ZAGREB: U "KLOVIĆEVIM DVORIMA" IZLOŽBA NIZOZEMSKIH UMJETNIKA

U zagrebačkoj Galeriji "Klovićevi dvori" otvo9rena je večeras izložba osmorice istaknutih nizozemskih umjetnika, koji žive i rade u Parizu, pod naslovom "Pod istim nebom".

Osam umjetnika - Pat Andrea, Mark Brusse, Robert van Der Hilst, Bernard Holtrop, Michale Rieu, Christina Ruiz, Herman Steins i Ravage (naziv autorskog tima pod kojim djeluju Clemens Ramaker i Arnold van Geuns) u svojim su djelima predstavili najrazličitija područja likovnosti - od slikarstva i kiparstva, fotografije i karikature, do oblikovanja interijera, mode i plesa.

U katalogu izložbe povjesničarka umjetnosti, Jasna Galjer, ističe da su izloženi radovi nizozemskih umjetnika "postigli zapažene uspjehe u eri globalizacijskih trendova, koji izraženije utječu i na zbivanja na svjetskoj umjetničkoj sceni, odnosno na fenomen 'nomadizma' , koji relativizira značenje tzv. središta i periferije".

"S druge strane, riječ je o postindustrijskom društvu u kojem brzo distribuiranje informacija povezuje zbivanja u jedinstvenu cjelinu, te je zanimljivo tematizirati (pitanje) kako se navedene okolnosti očituju na kreativne izraze u različitim medijima", navodi povjesničarka umjetnosti Jasna Galjer.

Također napominje kako se "postavlja pitanje koliko na formiranje pojedinih autora utječe pariška sredina, odnosno, na koji se način u njihovim djelima manifestira kulturalni identitet ambijenta iz kojeg potječu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Povjesničarka umjetnosti Jasna Galjer ocjenjuje da je položaj umjetnika u Nizozemskoj sličan ovome u Hrvatskoj u odnosu na tzv. velike umjetničke nacije.

S tim u vezi ističe da "način kako umjetnici različitog izričaja, a istog nacionalnog podrijetla funkcioniraju na pariškoj i na međunarodnoj sceni, te kako održavaju kontakte sa zemljom iz koje potječu, može biti zanimljiv hrvatskoj publici, kada je u pitanju promocija kulturnog identiteta sredine iz koje umjetnici potječu".

Izložba "Pod istim nebom" nastala je u suradnji Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Zagrebu i Ministarstva kulture.

Otvorio ju je veleposlanik Kraljevine Nizozemske Lionel Veer, a posjetitelji će je moći razgledati do 30. travnja.

(Hina) txa ysp

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara