ZAGREB: uz racionalnu potrošnju vode PREVLADAT ĆE SE SUŠNO RAZDOBLJE

Eksploatacijske mogućnosti zagrebačkih vodocrpilišta još uvijek su veće od potrošnje, rekao je danas direktor gradske tvrtke "Vodoopskrba i odvodnja" Jadranko Robić, ali i pozvao građane na racionalnu potrošnju kako bi se uspješno moglo prebroditi ovogodišnje sušno razdoblje. L

Podnoseći izvješće o stanju vodoopskrbe u Zagrebu na sjednici Gradskog poglavarstva, Robić je napomenuo da je ukupni kapacitet šest zagrebačkih vodocrpilišta: Mala Mlaka, Petruševec, Sašnak, Strmec, Zapruđe i Žitnjak od 430.000 kubika vode dnevno, trenutno smanjen na 380.000 kubika ali i da to još uvijek zadovoljava potrebe. Zbog suše je razina podzemnih voda pala na najnižu razinu u zadnjih 50-ak godina pa su i na najvećem zagrebačkom vodocrpilištu Mala Mlaka, koje vodom opskrbljuje 40 posto Zagrepčana, kapaciteti smanjeni od 15 do 20 posto. Od 10 tamošnjih bunara, koji su uglavnom plitko kopani, posebno nizak vodostaj je u bunaru B7, pa će za njega biti potrebno nabaviti novu pumpu, dodao je Robić.

Naglasio je da je voda u Zagrebu apsolutno zdravstveno ispravna. Premda zasad ima dovoljno vode i pred nama je sezona kiša, Robić je pozvao građane na krajnje pažljiv odnos prema svim oblicima korištenja zdravstveno ispravne vode tim prije što Zagrepčani za piće koriste svega dva posto od ukupno prodane vode.

Pročelnik Gradskog ureda za gospodarstvo Ladislav Prežigalo je dodao da će se uskoro provesti i elaborati za zdence s tehnološkom vodom kako bi se i ta voda u većoj mjeri mogla koristiti za pranje ulica, zalijevanje i slično.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Voda nije nepresušni izvor i u nju treba ulagati", dodao je Prežigalo i kao glavni problem istaknuo starost zagrebačkih cjevovoda, u prosjeku 45-50 godina, iz kojih nekontrolirano "iscuri" 40 posto vode.

Na sjednici Poglavarstva donesen je zaključak o raspisivanju natječaja za prodaju građevinskog zemljišta u Podbrežju za 61,7 milijun kuna za gradnju objekta poslovno-trgovačke namjene. Tek na sjednici je u natječaj uvrštena i primjedba o obavezi kupca da ustupi dio površine za gradsku prometnicu, kako se ne bi desilo da Grad mora ponovno kupovati to zemljište.

Za Sportske igre mladih u rujnu u Splitu iz gradskog proračuna je izdvojeno 200.000 kuna s ciljem propagiranja zdravog života mladih i prevencije ovisnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara