ZAGREB WORLD MUSIC FESTIVAL NEBO OD 14. DO 18. LISTOPADA

Festival tradicijske, etno i folk glazbe, Zagreb world music festival Nebo, čije je ovogodišnje, drugo izdanje posvećeno finskoj glazbenoj sceni, održat će se od 14. do 18. listopada u Zagrebu.

Izrazito jaku finsku scenu "glazbe svijeta" predstavit će akademski obrazovani glazbenici različitih izričaja, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare Nebojša Stijačić, umjetnički voditelj Festivala.

Najveća zvijezda te scene je mlada finska glazbenica, skladateljica i aranžerka Pauliina Lerche, čiji je glavni instrument harmonika.

Nastupit će 15. listopada u Kulturnom centru Kaptol centra i održati radionicu o finskoj tradicijskoj glazbi.

Kao još jedna zvijezda najavljen je armenski glazbenik Djivan Gasparyan, koji, rekao je Stijačić, pripada samom vrhu world glazbe. On će nastupiti 18. listopada u "Komediji".

Gasparyan je virtuoz na duduku, glazbalu nalik oboi, tipičnom armenskom tradicijskom glazbalu, starom više od 1500 godina, kroz koji izražava nacionalni duh i tragičnu povijest Armenije.

Prošle godine Gasparyan je na najvećem svjetskom world music sajmu Womex u Essenu dobio nagradu za životno djelo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival u Zagrebačkom kazalištu mladih otvaraju 14. listopada dvije finske skupine - Gjallarhorn s glazbom utemeljenom na švedskoj tradicijskoj glazbi u Finskoj i Spontaani Vire, koji kombiniraju tradicionalnu finsku glazbu s pop i jazz utjecajima.

Finsku predstavlja još Markku Lepisto, koji u Zagreb dolazi sa svojim kvintetom. Glavna inspiracija za prošlogodišnji solo album "Most" bila mu je glazba Ostrobotnije, kraja u kojem je rođen.

Iz inozemstva nastupaju još mađarski trio "Simply English" s engleskom narodnom glazbom.

Uz tradicionalnu glazbu iz cijelog svijeta "Nebo" predstavlja hrvatsku tradicionalnu glazbu i suvremenu etno scenu.

Nastupit će "Dama sound" Dantea Keršića, na tradicionalnom australskom instrumentu didgeridoou, splitski "The Skelligs" s irskom glazbom, Teta Liza i Andrija Maronić s repertoarom međimurskih pjesama te hrvatsko-makedonska ženska vokalna skupina Zbor Ezerki.

U neslužbenom popratnom programu u Londoner pubu 16. listopada održat će se "session" glazbenika s Festivala na kojem će svirati Dante Keršić, Ritam Tribe, Ezerki, The Skelligs.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara