Zagrebačka banka: Kriza u Libiji ne može ugroziti naše poslovanje

Foto: Arhiva

SITUACIJA u Libiji ni na koji način ne utječe na stabilnost UniCredita, tvrde iz Zagrebačke banke, "jer je njezino poslovanje čvrsto ukorijenjeno i vezano uz zemlje u kojima posluje pa tako i u Hrvatskoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Naime, libijska država jedan je od dioničara UniCredita, vlasnika Zagrebačke banke, i to sa 7,582 posto dionica, što uključuje 4,613-postotni udio u vlasništvu libijske središnje banke, te 2,594-postotni udio libijskog državnog stabilizacijskog fonda Libyan Investment Authority. U bankarskim se krugovima, međutim, mogu čuti neslužbene informacije da je libijski udio u UniCreditu daleko veći, te da doseže i do 30-ak posto. Ove glasine iz Zagrebačke banke nisu željeli direktno komentirati.

Istaknuli su da Zagrebačka banka posluje prema hrvatskim propisima, ima tradicionalnu iznimnu visoku stabilnost, uspješno poslovanje i svoju visinu kapitala znatno iznad razine koju je odredila Hrvatska narodna banka.

"Podsjećamo, u skladu sa rezolucijama Europske Unije objavljenim 11. ožujka ove godine, UniCredit je objavio da je zamrznut udio i vezana glasačka prava navedenih libijskih dioničara. Dodatno, UniCredit također nema u svom poslovanju značajniju investicijsku izloženost niti prema državi niti prema ondašnjim kompanijama", zaključuju iz Zagrebačke banke u odgovoru na naš upit, u kojem smo postavili i pitanje ugrožava li libijska kriza depozite hrvatskih štediša u Zagrebačkoj banci.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara