zagrebačka gradska skupština prihvatila gradnju nebodera

Četiri detaljna plana uređenja i to za dva stambena naselja: Sopnica Jelkovec i Špansko Oranice, i za gradnju nebodera na području Lučićeva Humboldtova u Trnju, tzv. Mamićevi neboderi i na području Savska Vukovarska (Horvatinčićev neboder) prihvaćena su večeras većinom glasova SDPa i HNSa na sjednici zagrebačke Gradske skupštine. L

Premda su se u podužoj raspravi svi složili da su detaljni planovi uređenja potrebni, oporbeni su zastupnici (HDZ, HSP, HB i HIP) isticali kako su ovaj put ulagači utjecali na dinamiku njihova donošenja, pa i da su rađeni pod političkim pritiskom. Bilo je prijepora i o proceduralnim pitanjima, pri čemu je upozoreno da nema pismenoga dokumetna s mišljenjima svih vijeća gradskih četvrti, na koji se odnose Detaljni plan uređenja.

Zagrebačka je skupština danas prihvatila izvješće o spalionici opasnog otpada PUTO-a, za "hladni pogon" kojeg je od izgreda i požara 1. kolovoza 2002. grad Zagreb kao sedamdesetpostotni vlasnik potrošio 3,2 milijuna kuna. Kako su ti troškovi vrlo visoki, kao moguće rješenje spomenut je stečaj i likvidacija spalionice, a predloženo je i da gradski suvlasnički udio preuzme tvrtka koja i proizvodi opasni otpad, primjerice Pliva, te da grad zaštiti svoje interese, a brigu o opasnu otpadu preuzme država, što i je u njezinoj nadležnosti.

Prihvaćeno je i izvješće o zaštiti okoliša u Dumbovcu i Sesvetskom Kraljevcu, u kojemu je istaknuto da treba što brže dovršiti pročišćivač otpadnih voda Sesvete - Istok i izgraditi novi kolektor, kako bi se uklonio smrad od tamošnje kožare i kafilerije, tj. otpadnih voda koje se ispuštaju u kanal Črnec.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zahtjev gradskih zastupnika Gradsko poglavarstvo je izvijestilo da je grad Zagreb dodijelio ili će dodijeliti više lokacija za gradnju stanova po POS-u i to: Špansko, Oporovečka, Vrbani, te Vukomerec - jug, Oporovečka - sjever, Malešnica, Sopnica - Jelkovec, te Špansko - Oranice. Iz izvješća se vidi što će grad dati za POS, ali ne i koliko će ga to stajati, rečeno je u raspravi, a čula se i dvojba je li grad darovao zemljište onima koji će kupiti stanove ili onima koji će ih graditi.

Na cjelodnevnoj skupštinskoj sjednici u osvrtu Gradskog poglavarstva je rečeno da je polugodišnji prihod 23 gradska trgovačka društva 1,6 milijardi kuna ili 9,7 posto više nego u istom razdoblju lani.

(Hina) bdj mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara