Zagrebačka plinara prva počela zapošljavati invalide sukladno gradskoj strategiji

U CENTRU za potrošače zagrebačke Gradske plinare u ponedjeljak će početi raditi dvije osobe s invaliditetom, čime je Plinara, prva među zagrebačkim poduzećima, počela provoditi nedavno usvojenu Zagrebačku strategiju jedinstvene politike za osobe s invaliditetom od 2003. do 2006.

Dvije osobe u invalidskim kolicima radit će sa strankama svaka po četiri sata, a koliko će im to značiti dovoljno govori podatak da je jedna od njih na Zavodu za zapošljavanje čekala posao punih 11 godina, kaže predsjednica jučer ustrojenog Povjerenstva za osobe s invaliditetom Grada Zagreba Marinka Bakula Anđelić.

Zagrebačka gradska skupština usvojila je 27. veljače strategiju koja bi trebala omogućiti sustav cjelovite skrbi, uključujući i zapošljavanje, za 80.119 osoba s invaliditetom ili 10,3 posto građana Zagreba.

Odmah nakon usvajanja strategije svim je gradskim uredima, trgovačkim društvima i ustanovama u vlasništvu Grada poslana molba da dostave podatke o zaposlenim invalidima, te plan provedbe strategije, posebice vezane uz prilagodbu radnog prostora i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

Prva je odgovorila Gradska plinara i krenula s konkretnom provedbom, ističe Bakula Anđelić dodajući kako bi uskoro trebali stići odgovori i ostalih zagrebačkih tvrtki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu je lani registrirano preko 2.500 nezaposlenih osoba s invaliditetom, od kojih je 41,8 posto polukvalificiranih ili s nižom stručnom spremom.

U Ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom - URIHO trenutno je zaposleno 549 radnika, od kojih pola s invaliditetom, a priprema se novi program restrukturiranja i sanacije te ustanove.

Za praćenje provedbe strategije zaduženo je povjerenstvo sastavljeno od 15 članova, među kojima su predstavnici gradskih ureda, svih većih udruga osoba s invaliditetom i medija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara