Zagrebačka policija uhitila poznatog španjolskog umjetnika usred prijavljenog performansa

ZAGREBAČKA policija baš i nema nekog smisla za umjetnički izričaj, a da je uistinu tako potvrđuje i današnji slučaj, kada su usred prijavljenog performansa uhitili španjolskog glumca Adriana Schvarzsteina u centru Zagreba. Naime, Schvarzstein je nastupao u Zagrebu u sklopu "Festivala Alternativnog Kazališnog Izričaja" (FAKI), a njegov nastup, odnosno predstava na ulici, uključivala je vožnju na zelenom romobilu te šokiranje publike na ulicama.

Zaustavljanje tramvaja te iznenađujući ulazak u dućane bilo je previše za organe reda, koji su uhićenjem nasilno zaustavili umjetničku točku oko 16.30 sati u centru Zagreba.

Greenman s dozvolom

"Riječ je o performansu pod nazivom 'The Greenman', a sve smo uredno prijavili policiji, te dobili sve potrebne dozvole. Unatoč tome zagrebačka policija uhitila ga je ispred članova španjolske ambasade, koji su našem festivalu donirali njegov dolazak", bile su prve riječi Draška Ivezića glasnogovornika FAKI festivala za Index koji je dodao kako se ista točka ulicama Zagreba izvela oko podneva, no bez posljedica odnosno intervencije policije.

"Nigdje u Europi mi se ovakvo nešto nije dogodilo", bio je jedini komentar umjetnika koji se još uvijek nalazi na obradi u policijskog stanici u društvu članova španjolskog veleposlanstva. Iz zagrebačke policije još uvijek nema služenog priopćenja budući se još uvijek istražuje cijeli slučaj.

Kako nam je izjavio glasnogovornik FAKI-ja policija umjetnika tereti za ulazak u prostorije jedne banke u centru, što je protumačeno kršenjem javnog reda i mira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rečeno mi je kako nije imao dozvolu za ulaženje u te prostorije. No, nije mi jasno posebice stoga što je pozvan od strane djelatnika banke", zaključio je na kraju Ivezić. 

Umjetnik im "prelio čašu"

Naime, predstava The Greenman' puna je humora i iznenađujućih improvizacija s publikom, a zagrebačko izdanje uključivalo je i zaustavljanje tramvaja i iznenađujuće ulaske u dućane i ostale prostore grada. Uostalom, kao i u svakom gradu gdje je nastupao Schvarzstein.

Problemi su nastali kada su djelatnici jedne banke pozvali "veselog" Španjolca da uđe u prostorije. Zaštitari te banke nespretno su reagirali te su nakratko zaključali prostore i naposljetku, kada su vidjeli o čemu je riječ, izbacili "zelenog umjetnika". Čini se da je policija zaprimila dojavu o događajima u toj banci, no kap koja je prelila čašu bilo je zaustavljanje tramvaja koje se dogodilo nekoliko trenutaka kasnije.

Adrian Schvarzstein nije nepoznat na svjetskoj umjetničkoj sceni budući da radi u cirkusu i uličnom kazalištu od 1989. g. Španjolac rođen u Argentini, surađivao je s belgijskim Circus Ronaldo, a od 2004. g. putuje i nastupa u predstavi Circus Klezmer nastaloj u Barceloni. Režirao je Baroknu Operu. Redovito surađuje s glazbenom skupinom Le Tendre Amour. Predstavu "The Greenman" izvodio je u svim većim europskim metropolama.

I.Ć.
Foto:Kupus.net

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara