ZAGREBAČKA PREMIJERA FILMA "PROFESIONALAC" DUŠANA KOVAČEVIĆA

Filmska ekranizacija kazališne predstave "Profesionalac" Dušana Kovačevića premijerno će se prikazati 15. siječnja u kinu Studentski centar (SC), izvijestio je danas zagrebački filmski distributer "Vedis".

Dušan Kovačević svoju je originalnu dramu s elementima komedije, što je govorila o Titovom sustavu, stavio u doba Miloševićeve strahovlade u Srbiji, od 1991. do 2001. Taj film o "političkom, policijskom i sentimentalnom putovanju kroz vrijeme represija, nasilja, ratova" smatra se svojevrsnim nastavkom uspješnog Kovačevićeva "Balkanskog špijuna".

"Profesionalac" je 2003. bio najgledaniji film u Srbiji i Crnoj Gori. Imao je više od 250 tisuća gledatelja. Sada se prikazuje u Sloveniji i BiH, a sudjelovao je i na desetak festivala.

U Montrealu je dobio nagradu međunarodnog žirija kritike FIPRESCI kao najbolji film festivala, a službeni žiri je Kovačevićev scenarij proglasio najboljim. Taj film je srpsko-crnogorski kandidat za Oscara u kategoriji filmova na stranom jeziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavne uloge tumače Bora Todorović i Branislav Lečić, a u ostalim ulogama su Sergej Trifunović, Nataša Ninković, Gorica Popović.

Snimatelj je Božidar Nikolić, a autor glazbe, ujedno i epizodni glumac, Momčilo Bajagić-Bajaga.

Istoimena predstava, u kojoj su glumili Danilo Bata Stojković i Bogdan Diklić, odigrana je više od 400 puta.

Dolazak na zagrebačku premijeru najavili su Bora Todorović, Branislav Lečić, Dušan Kovačević, Nataša Ninković i producent Dejan Vražalić. Poslije premijere film kreće u redovitu distribuciju po hrvatskim kinima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara