Zagrebačka skupština: HNS povukao prijedlog o prodaji gradskih stanova

RASPRAVA o prijedlogu Kluba gradskih zastupnika HNS-a da Gradska skupština donese odluku o uvjetima i načinu prodaje stanova, garaža i garažnih mjesta u gradskom vlasništvu rezultirala je time da su sami predlagači povukli svoj prijedlog, jer su ga kritizirali i oporba i koalicijski partner SDP.

U raspravi su SDP-ovi zastupnici najavili da bi cjelovita strategija gradske stambene politike trebala biti gotova za koji tjedan.

U ime predlagatelja HNS-ova Kluba Marko Pušić je rekao da je neizbježiv proces privatizacije stanova da bi se grad oslobodio visokih troškova održavanja za oko 6400 stanova u svojem vlasništvu. Kad bi se ti stanovi na javnim dražbama ponudili njihovim sadašnjim korisnicima po cijeni od 35 posto stvarne tržišne cijene, grad bi mogao dobiti oko 60 milijuna eura, i taj novac uložiti u gradnju socijalnih stanova, rekao je Pušić.

U ime SDP-ova Kluba Vladimir Velnić taj je prijedlog ocijenio improvizacijom. Za predlagatelja je rekao kako nije imao sluha za socijalnu stranu takve ponude korisnicima tih stanova, jer bi oni novac za kupnju stana trebali imati odmah ili bi izgubili pravo prvokupa.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradski zastupnici su na sjednici prihvatili i prijedlog Kluba zastupnika Hrvatskog bloka da se Gradsko poglavarstvo zaduži za izradu izvješća o stanju i kakvoći pitke vode na zagrebačkom području, posebno na sesvetskom. Radoslav Dumančić (HB) iznio je podatak da od 18 uzoraka pitke vode u Sesvetama 16 nije po kakvoći za piće. Nenad Ivanković (HIP) to je nazvao "komunalnom dramom Sesvećana" i pozvao Gradsko poglavarstvo da ga riješi, pa čak ako treba i solidarnim dodatkom građana od jedne kune.

Zamjenik gradonačelnice Stipe Tojčić (HNS) obećao je da će najkasnije u svibnju izvješće o tome biti na raspravi u Skupštini. Rekao je da Poglavarstvo kani napraviti inventuru stanja, sliku dovođenja vode u sva naselja i vidjeti koliko bi to stajalo i kako osigurati novac.

Gradski su zastupnici prihvatili Izvješće o intervencijama i provođenju plana intervencija u zaštiti okoliša na području Zagreba u prošloj godini, iako su to izvješće oporbeni zastupnici oštro kritizirali. U izvješću uopće nije spomenuta sanacija otpada na Jakuševcu, ni podatak kakav smo zrak udisali prošle godine, rekli su oporbenjaci. Kažimir Varda iz HB-a upozorio je kako se ne treba čuditi prosvjedu Jakuševčana u listopadu prošle godine protiv gradnje biokomposta na odlagalištu smeća, zbog čega je izvođač radova, belgijska tvrtka "Jan de Nul", na 26.000 eura procijenila štetu nastalu prekidom radova.

S 25 glasova za, 12 protiv i šest suzdržanih zastupnici su prihvatili izvješće predsjednice Gradske skupštine Morane Paliković-Gruden o njezinom sudjelovanju u organizaciji i radu Regionalne konferencije "Zagreb - Sarajevo - Beograd - prema Europi, suradnja glavnih gradova i tolerancija među ljudima i narodima u Daytonskom trokutu".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara