Zagrebačka skupština: Otpad iz Samobora i Sv. Nedjelje na Jakuševac

ZAGREBAČKA Gradska skupština na današnjoj je sjednici većinom glasova odlučila da se komunalni otpad iz Samobora i Svete Nedjelje odlaže na zagrebačkom odlagalištu Jakuševac.

Za tu odluku glasovali su zastupnici SDP-a i HNS-a.

Taj je prijedlog ipak uvršten na dnevni red Gradske skupštine, iako je jutros prije početka sjednice Odbor za statut, poslovnik i propise zaključio da nije u skladu sa statutom s obzirom da nije dobio mišljenje vijećnika gradske četvrti Novi Zagreb.

To je jutros novinarima potvrdila i predsjednica Gradske skupštine Morana Paliković Gruden.

Predsjednik Odbora Šandor Dembitz (SDP) na početku sjednice skupštine rekao je da se o toj točki dnevnog reda može raspravljati, ali da se kod donošenja odluke mora imati u vidu zaključak Odbora.

U večerašnjem glasovanju nije bio ni za ni protiv odluke.

Inače, glavni razlog za tu odluku je, kako je obrazloženo, potreba da se što prije sanira odlagalište Trebež i tako od zagađenja zaštiti bazen pitke vode Strmec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po prihvaćenoj odluci komunalni otpad iz Samobora i Svete Nedjelje na Jakuševcu će se odlagati do njegovoga zatvaranja.

Otpad se na odlagalište Trebež, na području Samobora odlaže od 1968., a zatrpan je od kraja 1989.

Nizvodno od deponija, oko 1,5 kilometra, sagrađeno je crpilište pitke vode Strmec za potrebe zapadnog dijela Zagreba, istočnog dijela Samobora i za cijelu općinu Sveta Nedjelja.

Miroslav Rožić (HSP) u raspravi je naveo da su građani Jakuševca i Novog Zagreba od Gradske skupštine zatražili da tu točku skine s dnevnog reda, a ukoliko to ne učini, da će prekinuti svaku komunalnu vezu s Gradskim poglavarstvom i blokirati dovoz smeća čak i za Zagreb.

Rožić je gradske zastupnike pozvao da se ne ogluše o te zahtjeve Jakuševčana te naveo da se Zagreb dovodi pred gotov čin.

Naglasio je da se odlaganjem njihova otpada na Jakuševcu ne rješava problem, ako se ne sanira Trebež.

Nenad Ivanković (HIP) odluku je nazvao ucjenom u smislu da Samoborčani i Sveta Nedjelja traže odlaganje otpada na Jakuševcu u zamjenu za pitku vodu iz Strmca za stanovnike zapadnog dijela Zagreba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara