Zagrebački DC pozdravio odluku vlade da Saboru predloži izmjene zakona o zakupu poslovnog prostora

PREDSJEDNIK zagrebačkoga ogranka DC-a Slavko Šelendić pozdravio je danas Vladinu odluku da DC-ov prijedlog izmjena Zakona o zakupu poslovnog prostora i njegovoj prodaji pod posebnim pogodnostima uputi u saborsku proceduru.

Riječ je o izmjenama koje bi aktualnim zakupcima trebale omogućiti produljenje ugovora o najmu poslovnog prostora u državnom i vlasništvu jedinica lokalne samouprave bez natječaja.

O produljenju ugovora o najmu državnih nekretnina odlučivala bi Vlada, a o lokalnim nekretninama odlučivalo bi se na lokalnoj razini.

Izmjene predviđaju automatsko produljenje ugovora o najmu i za prostorije koje koriste političke stranke i nevladine udruge.

Šelendić je izvijestio da je gradski DC razgovarao s čelnicima Hrvatske obrtničke komore i Udruženja obrtnika Grada Zagreba, čiji su članovi, kaže, teško uspijevali u najmu zadržati poslovne prostore u gradu, iako su u njima radili i po više desetljeća.

"Prostore su u najam na natječajima dobijali tajkuni, pa su sada zagrebački kvartovi puni pekarnica, a tradicionalni obrti gotovo i ne postoje", upozorio je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideji da se obrtnicima omogući da bez natječaja automatski produlje ugovor o najmu, tvrdi Šelendić, gradsko je Poglavarstvo dalo samo verbalnu podršku, ali u realizaciju se nije krenulo, pod izgovorom da se to ne može učiniti jer Grad nema precizan popis nekretnina u svom vlasništvu.

"To znači da gradski čelnici žele nekontrolirano manipulirati gradskim prostorom, ili da su nesposobni srediti dokumentaciju", ocijenio je.

Šelendić je pojasnio da će zakonske izmjene koje je predložio DC, podrži li ih Sabor, omogućiti raznolikost obrtničke ponude u zagrebačkim četvrtima i osigurati konkurentnost tradicionalnih obrta.

Upitan neće li automatsko produljenje ugovora o najmu prostora s političkim strankama financijski preopteretiti gradove i općine, s obzirom da je u Hrvatskoj registrirano više od 90 stranaka, Šelendić je kazao kako vjeruje da će se uskoro mijenjati Zakon o političkim strankama, kako bi se postrožili uvjeti za osnivanje stranaka, što bi reduciralo njihov broj.

(Hina) xibob yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara