Zagrebački DJ u raljama cyber kriminalaca: Ukrali mu intimne slike, ucjenjivali ga, pa ih objavili

Zagrebački DJ u raljama cyber kriminalaca: Ukrali mu intimne slike, ucjenjivali ga, pa ih objavili

Screenshot: Facebook

"PRIJE godinu dana netko mi je provalio u laptop. Ukradeni su mi pri tom svi važni dokumenti, kopija osobne iskaznice i putovnice, ali i privatne fotografije koje sam, u porukama, razmjenjivao sa svojom djevojkom. Ubrzo nakon toga, u siječnju prošle godine, dobio sam prijeteću poruku da će, ukoliko ne platim 3000 dolara, moje privatne fotografije završiti na pornografskim stranicama, na Facebooku i svim ostalim društvenim mrežama. Nepoznati su mi ucjenjivači poručili da imam rok od 24 sata da im se javim preko Skype-a kako bih dobio detalje o  primopredaji novca. Nakon što sam se oglušio na iznude i ucjene, nasilnici su krenuli u pravu cyber ofenzivu koja je trajala punih 12 mjeseci.

Kako bi me javno iskompromitirali i uništili mi karijeru, pod mojim su imenom, otvarali lažne profile na društvenim mrežama. Na tim su lažnim profilima i stranicama objavljivali moje privatne fotografije i degutantne foto-montaže kojima su me željeli prikazati kao homoseksualca koji se prodaje za 50 Eura. Nakon što sam im, i nakon svega toga, odbio dati novac, zaprijetili su mi ubojstvom", priča za Index poznati zagrebački DJ Ivica Petak. Zbog krađe identiteta, život tog 32-godišnjaka doslovno se pretvorio u noćnu moru. Sve je, pretpostavlja, počelo kada je e-mailom primio zaraženu datoteku.

Širili su krug prijetnji, zbog čega je morao napustiti i posao

U svojoj namjeri da pod svaku cijenu dođu do željenog novca, cyber nasilnici, tvrdi Ivica, nisu prezali ni od čega te su prijetili i članovima njegove obitelji, najboljoj prijateljici, njegovom poslodavcu i kolegama.

"Kada su uvidjeli da ne reagiram na prijetnje i ucjene počeli su maltretirali i moje suradnike DJ-eve, promotore, vlasnike izdavačkih kuća preko kojih sam izdavao pjesme, moju obitelj, prijatelje, ukratko sve osobe koje su na bilo koji način bile povezane s onim što sam radio i volio. Zbog svega što sam svakodnevno proživljavao punih godinu dana, izgubio sam 10 kg, psihički i fizički sam slomljen, a uslijed stresa sam i obolio te danas imam velikih zdravstvenih problema", kaže zagrebački DJ koji je, zbog nemilih događaja, bio primoran napustiti i posao u klubu, kako bi goste i kolege, među kojima je bio omiljen, poštedio daljnjih neugodnosti.

"U ožujku prošle godine na Općinskom državnom odvjetništvu podnio sam kaznenu prijava protiv nepoznatog počinitelja zbog prijetnje naručenim ubojstvom i iznude novca. U listopadu je Općinskom državnom odvjetništvu podnesena i kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja za zlostavljanje maloljetnog djeteta koje je član moje obitelji. U razdoblju između podnošenja tih dvaju prijava  dva sam puta bio na 6. policijskoj postaji, no nakon druge prijave koju sam podnio nakon što sam dobio poruku da će se za 500 Eura naručiti moje ubojstvo, naišao sam na ismijavanje inspektora. Odlučio sam stoga obratiti se i Službi za međunarodnu policijsku suradnju u Heinzelovu gdje sam također predao kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja za prijetnju ubojstvom, krađu identiteta, iznudu novaca, ucjene...", kaže Ivica.

"Bivši suradnik želio mi je uništiti ugled i karijeru"

Budući da s bavi glazbom, a ona nema granica, zagrebački je DJ na svom Facebook profilu imao 5 tisuća prijatelja i još toliko fanova iz svih dijelova svijeta.

"Nakon svega što mi se događalo, počeo sam pregledavati listu prijatelja. Budući da su telefonski brojevi, s kojih sam dobivao prijeteće poruke, imali pozivne brojeve Paname, postali su mi sumnjivi svi profili koji su, navodno, bili locirani u Panami. Blokirao sam ih, no onda sam odlučio da je najsigurnije da zatvorim sve svoje profile na svim društvenim mrežama. Promijenio sam i broj mobitela i e-mail adresu, no, bilo je prekasno. Scammeri su nezaustavljivo, pod mojim imenom, otvarali lažne profile i stranice na Facebooku kompromitirajućeg naziva "Ivica Petak Gay", priča 32-godišnji Zagrepčanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su svi tragovi vodili do Paname i Floride, nakon mjesec dana bombardiranja društvenih mreža statusima na lošem engleskom, cyber nasilnici su, kako kaže, počeli pisani na tečnom hrvatskom, prepoznatljivim zagrebačkim slengom.

Institucije ne rade svoj posao

"Nakon nekoliko mjeseci pakla, uspio sam ući u trag jednom od nasilnika te pribaviti dokaze da je direktno umiješan u sve što mi se događalo. Ispostavilo se, naime, da su brojevi telefona iz Paname, isti oni brojevi koji su navedeni kao kontakt na web stranici jednog glazbenika i mog bivšeg suradnika iz Zagreba" kaže Ivica.

I unatoč prijavama koje je podnio, institucije, kako kaže, nisu napravile mnogo. Pomirio se stoga s tim da se prijetnjama, iznudama i podmetanjima na društvenim mrežama neće nikada stati na kraj.

"Na sreću, prijateljica mi je prije nekoliko tjedana savjetovala da se obratim Centru za edukaciju i prevenciju nasilja. Počinitelje, kojima policija i DORH nisu ušli u trag ni nakon nekoliko mjeseci, stručnjak za sigurnost, Dalibor Vlaho, razotkrio je za samo nekoliko dana. Da je pakao potrajao još koji mjesec, mislim da ne bih izdržao", kaže zagrebački DJ.

"Centar za edukaciju i prevenciju nasilja locirao je i identificirao nasilnike, a sada je u tijeku procedura validacije informacija koja će potvrditi njihovu vjerodostojnost i točnost. Nakon validacije informacija, svi će podaci bit ustupljeni žrtvi i njegovim odvjetnicima koji će poduzeti sve pravne mjere u procesuiranju počinitelja", kaže za Index stručnjak za sigurnost Dalibor Vlaho, voditelj Centra za edukaciju i prevenciju nasilja.Zašto MUP i DORH nisu locirali počinitelja?

"Činjenica je da MUP i DORH imaju mnogo više resursa, financijskih sredstva i opreme te su im ovakvi zadaci, u pravilu, lakše rješivi nego nama u Centru za edukaciju i prevenciju nasilja. U nedostatku adekvatne opreme mi se koristimo osobnom opremom, no ono što je iznimno važno je da imamo jako dobru, stručnu, mladu ekipu, potrebna znanja i ogromnu volju da pomognemo žrtvama nasilja. Svaka potraga za cyber nasilnicima iznimno je zahtjevan i težak posao koji iziskuje mnogo znanja, ali i mnogo vremena i energije", kaže nam Vlaho.

U akciju traganja za cyber nasilnicima, koji su ucjenjivali i prijetili zagrebačkom DJ-u, bilo je, kako kaže, uključeno samo troje entuzijasta iz đakovačkog Centra. Ovaj je posao, tvrde, bio velik izazov jer su se nasilnici, kako im se ne bi ušlo u trag, služili fenomenalnim metodama za prikrivanje identiteta i fizičke lokacije.

"Na društvenim mrežama počinitelji su koristili lažne profile tj. profile koji su ispunjeni lažnim podacima, no ti su lažni profili bili vrlo profesionalno napravljeni i iznimno uvjerljivi. Dobro su se potrudili i da sakriju IP adresu, a za to su koristili TOR - The Onion Router. Koristili su i Tails OS (Linux), no na sreću, napravili su i ogromnu pogrešku. Naime, Tails u virtualnoj mašini nije toliko siguran i ostavlja tragove na host sustavu, što nam je pomoglo u pronalaženju počinitelja. Ispostavilo se da je jedan od njih iz Zagreba i poznanik je žrtve. On je, u komunikaciji s ostalima koji su iz drugih zemalja, napravio veliku grešku na kojoj smo ga uhvatili, a brojne je tragove i dokaze ostavio i koristeći društvenu mrežu Facebook", pojašnjava Vlaho.

O metodama otkrivanja nasilnika, kojima su se njegov stručni tim služio, ne može reći mnogo, jer bi otkrivanje takvih poslovnih tajni narušilo efikasnost i učinak daljnjih akcija Centra za edukaciju i prevenciju nasilja kojem želimo mnogo uspjeha u daljnjem radu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara