zagrebački izdavač agm predstavio najnovije naslove

Naslove koje je tijekom ove godine objavila nakladnička kuća AGM predstavili su danas glavni urednik te izdavačke kuće Kruno Lokotar te urednici biblioteka i izdanja Milivoj Solar i Branko Hećimović.

Među novoobjavljenim naslovima je i knjiga Erica A. Havelocka "Muza uči pisati - Razmišljanja o usmenosti i pismenosti od antike do danas", objavljena u biblioteci "Sintagma".

Po riječima Milivoja Solara, riječ je o djelu najboljega teoretičara medija u kojemu autor studiozno obrađuje i dokazuje tezu kako je teško razumjeti kulture koje se ne služe pismom.

Solar smatra da današnji mediji, posebice elektronički, mijenjaju način komunikacije i mišljenja te postupno uzrokuju promjene. A baš je Havelock tražio izvore i uzroke tih promjena kojima bismo se, smatra Solar, trebali više baviti.

U biblioteci "Posebna izdanja" novi su naslovi "Kako se popeti iz ponora depresije" Sue Atkinson, knjiga pjesama i fotomonografija Kasuma Cane "O Roma/Ljudi" - objavljena na romskome jeziku i u prepjevu na hrvatski, te biografija poznate glazbene zvijezde Eminema koju su napisali Velimir Grgić i Tonći Kožul, a koja je, rekao je Kruno Lokotar, druga ili treća dosad u svijetu objavljena Eminemova biografija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Biblioteka "Posebna izdanja" obogaćena je opsežnim sveskom "Repertoar hrvatskih kazališta 3". Urednik Branko Hećimović podsjetio je da se ta knjiga metodološki nadovezuje na dvije prethodne objavljene 1990. i donosi pet novih repertoarnih cjelina. Među tim cjelinama su i repertoari hrvatskih kazališta u Sarajevu, Banja Luci i Subotici te repertoari alternativnih kazališta u Hrvatskoj u proteklome stoljeću.

Lokotar se osvrnuo i na knjigu poznatoga njemačkog filozofa Hansa-Georga Gadamera "Ogledi o filozofiji umjetnosti", objavljenu u biblioteci "Meta" za koju je rekao da je temeljno djelo na području filozofije umjetnosti.

Govoreći o novom izdanju knjige Vedrane Rudan "Uho, grlo, nož", objavljene u biblioteci "Azbest", Lokotar je istaknuo da knjiga nosi "zlatni pečat" koji dobivaju one AGM-ove knjige koje su prodane u 5000 primjeraka.

Predstavljene su i knjige Hrvoja Hitreca "Priče iz hrvatske starine (17. i 18. st), objavljena u biblioteci "Rediviva" te roman Emannuela Carrerea "Protivnik Božji - Istinita priča o monstruoznoj obmani", koji je psihološka studija temeljena na ubojstvu iz 1993.

Predstavljena je i knjiga Zorana Lazića "Miss Krampus" za koju je Lokotar rekao da je izuzetno zanimljiva knjiga kratkih priča sadržaj kojih bi se mogao sažeti kao "zona sumraka u uvali našega djetinjstva".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara