Zagrebački policajac prijavljen zbog zlostavljanja na cesti

ISTRAGU povodom optužbe dvojice građana da ih je početkom veljače nekolicina policajaca iz postaje na Črnomercu zlostavljala zagrebačka policija je završila podnošenjem kaznene prijave protiv 36-godišnjeg policajca koji je vezanog 42-godišnjeg građanina uhvatio za glavu i njome lupao po krovu automobila.

Policajac je kazneno prijavljen za zlostavljanja pri obavljanju službe ili javne ovlasti, privremeno je udaljen iz službe zbog teške povrede službene dužnosti i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak, izvijestila je danas policija, ne otkrivši identitet prijavljenog policajca.

Osim policajca, 42-godišnji građanin koji se žalio na policijsku brutalnost također je kazneno prijavljen jer je pod utjecajem alkohola šakom udario 36-godišnjeg policajca koji ga je potom svladao i vezao lisicama.

Policijsku brutalnost je 10. veljače prijavio odvjetnik dvojice građana, a istragu o tom slučaju proveli su Sektor kriminalističke policije i Odsjek zakonitosti policije u koordinaciji s unutarnjom kontrolom MUP-a.

U policiji kažu kako je kriminalističkom obradom utvrđeno da su 4. veljače, oko 21 sat, u Ulici Milana Rešetara trojica policajaca u autoophodnji prišla zaustavljenom "VW passatu" jer je odgovarao automobilu iz jednog pokušaja ubojstva koje se pola sata ranije dogodilo u neposrednoj blizini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policajci su od 63-godišnjeg vozača i 42-godišnjeg suvozača zatražili dokumetne, na što je suvozač, kako tvrde u policiji, pod utjecajem alkohola (1,44 promila) šakom udario policajca koji ga je svladao, oborio na tlo i vezao lisicama. Takav postupak policajca Odsjek zakonitosti policije ocijenio je opravdanim.

Prema policijskom izviješću, svladanog suvozača policajci su potom podigli s tla i naslonili na stražnji dio automobila, no tada je došlo do verbalnog sukoba između njega i 36-godišnjeg policajca koji je muškarca uhvatio za glavu i u više navrata s njom udario po staklu i krovnom limu.

Muškarac je zadobio kontuzijsko žarište desnog očnog luka i desne jagodične kosti te lacerokontuznu ranu lijevog očnog luka, navodi se u policijskom izviješću.

Po policijskim podacima, lani je na račun zagrebačkih policajaca bilo 412 pritužbi, što je 15 više nego 2003. Opravdano je bilo 25 pritužbi, neopravdanih 330, a 57 ih još nije riješeno.

Na temelju pritužbi građana utvrđeno je 127 disciplinskih prijestupa, 29 policajaca je dobilo otkaz, a 39 ih je zbog lakših prijestupa kažnjeno novčano ili opomenom. Protiv 16 policajaca podnesene su kaznene prijave za ukupno 22 kaznena djela, većinom zlouporabe položaja i ovlasti te prijevare.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara