Zagrebački studentski zbor pridružit će se u subotu prosvjedu splitskih studenata

ZAGREBAČKI Studentski zbor pozvat će zagrebačke studente da se dan prije izbora pridruže prosvjedu u Zagrebu kolega s ukinutog splitskog Veleučilišta jer Vlada do danas nije počela isplaćivati razliku preplaćenih školarina.

Predsjednik Studentskog zbora Petar Bezjak zatražio je u srijedu od Vlade da do danas počne oštećenim studentima isplaćivati razliku preplaćenih šklolarina ili će u suprotnom pozvati studente da se dan prije izbora pridruže studentskim prosvjedima u Zagrebu.

"Nisu krenule isplate, niti smo dobili ikakvu službenu obavijest od Vlade pa ćemo pozvati zagrebačke studente da se u subotu na Markovu trgu pridruže prosvjedu kolega s ukinutog splitskog Veleučilišta", rekao je Bezjak Hini.

Studentskom zboru dosad se prijavilo oko 2000 studenata, a procjenjuju da ih je u Zagrebu još barem toliko preplatilo školarine. Ovisno o fakultetu koji su upisali, oni potražuju od 3000 do 3500 kuna, kažu u Zboru.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odlukom ministra znanosti i tehnologije Gvozdena Flege od lipnja studentske školarine povećane su za 60 posto, ali je ministar u rujnu tu odluku povukao. Vlada se tada obvezala da će fakultetima nadoknaditi novac nakon što studentima vrati razliku školarina.

Premijer Ivica Račan izjavio je u srijedu da će Vlada u petak u sklopu posebne točke raspraviti kako riješiti poteškoće u vezi s nevraćanjem razlike dijela školarina te da studentski prosvjed sigurno neće utjecati na brzinu rješavanja toga problema. Najavu zagrebačkog Studentskog zbora da će prosvjedovati Račan je ocijenio politički motiviranom.

Savez studenata Hrvatske u današnjem priopćenju ocjenjuje da je poziv na prosvjede na dan predizborne šutnje krajnje politički insceniran potez kojim se nastoji iskoristiti studente bivšeg splitskog Veleučilišta i one kojima nije vraćen dio školarina.

Iskorištavanje i manipuliranje studentima za osobni politički prosperitet Savez u priopćenju ocjenjuje krajnje neshvatljivim i neprihvatljivim ponašanjem.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara