Zagrebački vjeroučitelj optužen za pedofiliju premješten u bjelovarsku školu

K. NOVOSEL je na nastavi vjeronauka u IV.c razredu O.Š. Pavleka Miškine kao temu za sastavke zadavao spolne organe. Nakon nastave nekoliko je fizički razvijenih djevojčica ostavljao u razredu, "objasnivši" im da ne smiju reći roditeljima ako ih netko bude pipkao.

O seksualnom zlostavljanju desetogodišnjaka za "Večernji list" je progovorila ogorčena majka učenice D. A. Majka druge učenice IV.c razreda D. M. također je potvrdila cijeli slučaj, no nije bila spremna razgovarati s novinarima.

Po pričanju majke učenice D. A., vjeroučitelj K. Novosel je tražio da djeca crtaju golog Adama i Evu. Pričao im je da seks nije sramota i da se o tome treba pričati.

Nekoliko mjeseci prestrašene djevojčice su o neprimjerenom ponašanju vjeroučitelja šutjele, a potom su sve ispričale učiteljici. Uz podršku učiteljice, svoja grozna iskustva sa satova vjeronauka priznale su roditeljima. Majka učenice D. A. kaže kako je odmah primijetila da je njena kćer kada je počela pričati o vjeroučitelju bila je zbunjena i nesigurna. Dodaje da su nakon toga roditelji odmah obavijestili ravnatelja i inspekciju Ministarstva prosvjete i sporta te Katehetski ured Zagrebačke nadbiskupije.

Ogorčena majka kaže kako je nevjerojatno da su vjeroučitelja samo premjestili u drugu školu, ističući kako takav ne može raditi s djecom.

Naime, Kaptol je nakon incidenta premjestio vjeroučitelja Novosela u jednu bjelovarsku školu.

Najgore u svemu je, kako kaže ogorčena majka, što je ravnatelj nakon niza roditeljskih sastanaka pokušao zataškati cijeli slučaj, a učiteljicama koje su razgovarale s djecom i preporučile im razgovor s roditeljima zaprijetio je otkazom.

Ravnatelj nema vremena za novinare, Kaptol šuti

Ravnatelj Osnovne škole Pavleka Miškine Ivica Đaković nije imao vremena za sastanak s Večernjakovim novinarima. Tek je kratko rekao da je vjeroučitelja početkom školske godine u školu poslao Katehetski ured. Priznao je da je Novosel održavao nastavu neprilagođenu dobi učenika, ali pitanje je, kako je rekao, koliko teorijsko iznošenje može biti seksualno zlostavljanje.

Đaković je potvrdio je da su pojedine učiteljice dobile upozorenje pred otkaz, ali tvrdi da to nema veze s navedenim slučajem.

Nakon što su roditelji prijavili vjeroučitelja Ministarstvu, od Katehetskog ureda Zagrebačke nadbiskupije zatraženo da provjere je li vjeroučitelj kvalificiran za učitelja te izvodi li nastavu u skladu s planom i programom katoličkog vjerskog odgoja i obrazovanja u osnovnoj školi. Katehetski ured o ishodu provjere nije se oglasio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara