zagrebački Županijski sud u utorak o izručenju Rajića Haškom sudu

Tročlano vijeće zagrebačkog Županijskog suda u utorak će održati sjednicu na kojoj bi trebalo utvrditi činjenice potrebne za donošenje odluke o izručenju Ivice Rajić (45) Haškom sudu.

Vijećem će predsjedavati sudac Dražen Tripalo, a na sjednici će uz haškog optuženika Rajića i njegove branitelje biti i predstavnik Državnog odvjetništva.

Po Ustavnom zakonu o suradnji s Haškim sudom, Vijeće će udovoljiti zahtjevu za izručenjem ako utvrdi da se zahtjev odnosi na Rajića i da su kaznena djela za koja je optužen u nadležnosti Haškog suda.

Na rješenje županijskog suda o izručenju moguća je žalba Vrhovnom sudu u roku osam dana. Žalba zadržava izručenje, a o njoj odlučuje peteročlano vijeće Vrhovnog suda, čije je rješenje konačno.

Na pravomoćnu odluku moguće je podnijeti ustavnu tužbu, no ona ne odgađa izručenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zbog bolesti optuženika ili "drugog naročito opravdanog razloga" izručenje privremeno može odgoditi ministrica pravosuđa Ingrid Antičević Marinović.

Jedan od Rajićevih branitelja Željko Olujić već je u nekoliko navrata najavio da će se protiviti izručenju jer Rajić želi da mu se sudi u Hrvatskoj, a ne u Den Haagu.

Ivicu Rajića optužen je da je kao zapovjednik druge operativne skupine HVO-a iz Kiseljaka odgovoran za pokolj najmanje 16 muslimanskih civila u srednjebosanskom selu Stupni Dol, u listopadu 1993.

Haška optužnica podignuta je 1995., no Rajić se uspješno skrivao sve do travnja ove godine kada je uhićen u Splitu.

(Hina) so so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara