Zagrebačko poglavarsto usvojilo izvješće o raspravi o gradskom proračunu za 2003.

ZAGREBAČKO Gradsko poglavarstvo na današnjoj je sjednici prihvatilo Izvješće o provedbi prethodne rasprave o Prijedlog gradskog proračuna za 2003., prijedlog odluke o njegovu izvršenju te Prijedlog programa javnih potreba u Gradu u idućoj godini.

Ukupni proračunski prihodi u 2003. godini planirani su u iznosu od 3,954 milijardi kuna, odnosno viši 4,5 posto, dok su rashodi predviđeni u iznosu od 3,21 milijardi kuna i također su viši za 4,98 posto u odnosu na ovogodišnji proračun.

Smjernice za pripremu i izradu proračuna jedinica lokalne i područne samouprave utvrdilo je Ministarstvo financija, a temelje se na Elementima ekonomske i financijske politike za sljedeće kratkoročno i dugoročno razdoblje. Budući da Grad Zagreb ima povoljniju gospodarsku strukturu i poslovne rezultate u svim područjima gospodarskih aktivnosti, za očekivati je veće ostvarenje proračunskih prihoda od republičkog prosjeka, ističe se u tim dokumentima.

Njima se, među ostalim, predviđa da će planirani prihodi od poreza na dobit u 2003. u odnosu na plan prihoda u 2002. biti povećani za oko 45 posto. Proračunski su prihodi od dobiti trgovačkih društava u vlasništvu Grada za 2003. planirani u visini od 22,2 milijuna kuna i u usporedbi s rebalansiranim prihodima za 2002. godinu niži su 20,7 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rashodi Poglavarstva za reprezentaciju i protokol predviđaju se u iznosu od 4,6 milijuna kuna što se obrazlaže sve učestalijom suradnjom gradonačelnice, njezina zamjenika i drugih članova poglavarstva s međunarodnim organizacijama i udrugama, uspostave i unaprjeđenja suradnje s gradovima prijateljima, te stvaranje uvjeta Gradskim uredima i Zavodima za kontakte i suradnju s institucijama na području njihovog djelovanja.

Poglavarstvo je prihvatilo i Prijedlog projekta Strategije stambene politike Grada Zagreba, koji su izradili stručnjaci s Pravnog fakulteta i Ekonomskog instituta. Buduća Strategija trebala bi predložiti optimalne uvjete za investiranje u stambenu izgradnju. Na temelju nje Grad bi trebao u suradnji s partnerima - građevinskim poduzetnicima, stambenim zadrugama, stambenim štedionicama i bankama - promovirati novi sustav financiranja stanogradnje kojim će veći broj kućanstava moći sebi priuštiti pristojan stan, stoji u Prijedlogu strategije stambene politike grada Zagreba .

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara