Zagrebačko sveučilište domaćin prve sjednice senata putem videokonferencije

Sveučilište u Zagrebu danas je bilo domaćin prve zajedničke proširene sjednice Senata na kojoj su putem videokonferencije sudjelovali predstavnici hrvatskih sveučilišta u Splitu, Rijeci, Osijeku, Zadru i Dubrovniku te iz nizozemskog Sveučilišta Twente pratili predavanje o integraciji sveučilišta. L

Tehničku podršku za povezivanje videokonferencijske dvorane Medicinskog fakulteta u Zagrebu sa šest hrvatskih i jednim nizozemskim sveučilištem pružila je Hrvatska akademska i istraživačka mreža CARNet omogućivši istodobno dvosmjerno prenošenje slike i zvuka.

U uvodnoj riječi, rektorica Sveučilišta u Zagrebu Helena Jasna Mencer je napomenula da se već godinama raspravlja o autonomiji hrvatskog sveučilišta i njegovoj integraciji te navela kako je današnja videokonferencija prava prilika kad njegovi čelnici mogu izreći svoje mišljenje o svim promjenama s kojima je Sveučilište suočeno.

Okosnica predavanja "Funkcioniranje integriranog sveučilišta" rektora nizozemskog Sveučilišta Twente Franza A. van Vughta bila je tzv. nova akademska kolegijalnost, što je, po riječima rektorice Mencer, dobar uvod za sinergijsko djelovanje na hrvatskom sveučilištu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudionike videokonferencije je pozdravio i ministar znanosti i tehnologije Gvozden Flego, čije ministarstvo financijski podupire CARNet.

Pomoćnica ravnateljice CARNeta Karolina Horvatinčić je naglasila da na hrvatskim sveučilištima postoji 13 posebnih učionica za videokonferencijske prijenose i dodala da će svi hrvatski fakulteti i instituti biti spojeni u projekt "Giga CARNet" koji će omogućiti brže povezivanje s europskim amademskim mrežama.

Dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu Boris Labar je istaknuo važnost takvog povezivanja sveučilišta i izrazio nadu da će se uskoro primjenjivati i u svakodnevnoj nastavi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara