Zagrebu nedostaje pet vrtića ukupnog kapaciteta tisuću mjesta

Zagrebu nedostaje pet vrtića ukupnog kapaciteta tisuću mjesta
ZAGREBU nedostaje pet vrtića ukupnog smještajnoga kapaciteta od oko tisuću mjesta, izjavila je načelnica za predškolski odgoj Ministarstva znanosti i obrazovanja Marija Ivanković, dodavši kako je nadogradnja postojećih objekata samo krpanje rupa i gašenje požara, čime se ne rješava problem mališana i njihovih roditelja.

Oko sedam tisuća mališana ove će jeseni biti prvi put primljeno u 84 zagrebačka dječja vrtića - 55 državnih, 13 privatnih i 16 vjerskih, izjavila je Ivanković dodavši kako procjenjuje da ove godine oko tisuću mališana neće dobiti mjesto u vrtiću.

Iako su predbilježbe završene 1. lipnja, po riječima načelnice, konačni broj upisanih mališana znat će se nakon 1. rujna, odnosno nakon što roditelji sklope ugovore s vrtićima, rekla je Ivanković, pojasnivši da su mnogi roditelji, kako bi osigurali vrtićko mjesto svome mališanu, davali zahtjeve u više vrtića.

Za pedagošku je godinu 2004./2005. zaprimljeno oko 9500 zahtjeva za smještajem u vrtićima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija Ivanković upozorila je kako Zagreb pati od kroničnog nedostatka dječjih vrtića, čija se gradnja samo obećava, ali je istina da su u posljednjih 15 godina izgrađena svega dva vrtića - "Malešnica" i "Sunce".

Poseban je problem i oko 700 djece koja se svakodnevno, zbog ograničenih kapaciteta matičnih vrtića, prevoze u druge vrtiće. Takav je primjer i vrtić na Jarunu iz kojeg se svakodnevno odvozi djecu u Vrapče i u Novi Zagreb.

Gospodarsko-socijalno vijeće dalo je preporuku da se potakne privatna inicijativa za osnivanje dječjih vrtića, rekla je, dodajući kako bi bilo nužno da grad počne izdvajati jednaka sredstava za sve vrtiće.

U pedagoškoj godini 2003./2004. vrtiće su u Zagrebu ukupno pohađala 29.864 mališana, njih 28.214 polazilo je redoviti 10-satni program, a 1650 djece bilo je uključeno u predškolske programe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara