Zahtjev splitskih pisaca da se riješi prostorno pitanje gradske knjižnice

Ogranak Društva hrvatskih književnika u Splitu s današnje je konferencije za novinare poslao zahtjev gradskoj i županijskoj vlasti te ministarstvima kulture i obrane da žurno riješe prostorno pitanje Gradske knjižnice "Marka Marulića" jer gotovo polovica knjiga leži uskladištena, nedostupna javnosti i korisnicima od 1998.

Središnji odjel Gradske knjižnice iseljen je iz prostorija u Biskupovoj palači u srpnju 1998. uoči posjeta Svetog Oca Splitu, koji je bio smješten u palači. Kako je palača u međuvremenu vraćena Crkvi, od tada, kako je rečeno na konferenciji za novinare, 80 tisuća svezaka, gotovo polovica fundusa, leži zapakirana u kutijama, kazao je predsjednik ogranka Društva hrvatskih književnika Jakša Fiamengo.

Depadansa negdašnjeg Doma JNA, koja se spominje kao moguće prostorno rješenje knjižnice, već 15 godina nikomu i ničemu ne služi, a s 2700 metara četvornih, gotovo u središtu grada, idealna je za smještaj knjižnice, drže pisci. Ministarstvo obrane, poručili su, unatoč obećanju nije taj prostor darovalo gradu, već ga kani prodati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Knjiga ne smije biti podstanar i u skladištu ne znači ništa", rekao je Fiamengo, dodavši kako pisci šalju apel jer je knjizi mjesto na polici, koja tek tada postaje knjigom iz koje se crpi znanje. "Ovo je grad u kojemu je rođena hrvatska književnost, u kojemu je prije 503 godine nastala prva knjiga u 'versih hrvatskih složena', a otac hrvatske književnosti Marko Marulić jest Splićanin", nastavio je Fiamengo. Zaključio je kako sve to zajedno piscima daje za pravo ne samo da apeliraju nego da zahtijevaju žurno rješenje tog pitanja.

Peticija, potpisivanje koje je počelo prije nekoliko dana, bit će uručena premijeru Sanaderu na blagdan sv. Dujma u Splitu.

(Hina) xdstr yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara