Zahtjev za istražnim postupkom za zločin u Varivodama

REPUBLIČKA organizacija Hrvatske udruge razvojačenih branitelja Domovinskog rata uputila je danas Haškom sudu i predstavništvu Haškog suda u Zagrebu pisani zahtjev za otvaranje istražnog postupka zbog ubojstava šesnaestero građana srpske nacionalnosti u selima Varivode i Gošići u kolovozu i rujnu 1995. godine.

Čelnici udruge objavili su to danas na konferenciji za novinare u Šibeniku.

Predsjednik Vladimir Gojanović tvrdi da udruga posjeduje materijalno-pravne dokaze o umiješanosti najvišeg državnog vrha i članova VONS-a u, kako tvrde, službenu politiku etničkog čišćenja nakon akcije Oluja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otvaranje istražnog postupka Hrvatska udruga razvojačenih branitelja Domovinskog rata traži protiv pokojnog predsjednika RH i predsjednika VONS-a Franje Tuđmana, premijera Nikice Valentića i Zlatka Mateše i većine ministara hrvatske Vlade iz tog vremena. Zahtijevaju i odgovornost bivšeg premijera Ivice Račana i njegovih ministra pravosuđa, unutarnjih i vanjskih poslova zbog navodnog zataškavanja zločina, kao i protiv bivših županijskih državnih odvjetnika u Zadru i Šibeniku, Ivana Galovića i Željka Žganjera, aktualnog ravnatelja USKOK-a.

"Svaki zločin mora biti sankcioniran, pa makar u njemu sudjelovali i najviši dužnosnici jedne međunarodno priznate države. Zbog slučaja Varivode i Gošići, obraćamo se Haškom sudu jer smo izgubili povjerenje u institucije pravosuđa Republike Hrvatske", rekao je na konferenciji za novinare Vladimir Gojanović.

Udruga traži i hitan sastanak s glavnom haškom tužiteljicom Carlom del Ponte.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku u veljači 2002. godine odustalo je od optužnice protiv osumnjičenih u slučaju Varivode uz obrazloženje da se od optužnice odustalo jer je u ponovljenoj istrazi i rekonstrukciji zločina utvrđeno da optuženi nisu bili na mjestu zločina kad se dogodio te da žrtve nisu ubijene oružjem koje je od njih oduzeto.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara