zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika domovinskog rata nije zadovoljna svojim položajem

Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata izrazila je danas nezadovoljstvo položajem svojih članova i rješavanjem njihovih problema, posebice obiteljske invalidnine, te traži da o njima skrb preuzme Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. L

Predsjednica Zajednice Julijana Rosandić na izvješajnom je saboru Zajednice rekla kako im je najveći problem obiteljska invalidnina. Istaknula je da je 306 djece u dobi od osam mjeseci od 18 godina poginulo u Domovinskom ratu, a roditelji te djece od države dobivaju 840 kuna na mjesec samo ako nemaju nikakvih prihoda. Ali, kako je riječ uglavnom o mladim ljudima, od kojih je većina u radnom odnosu, oni ostaju i bez tog novca, rekla je Rosandić. Ista je stvar i s obiteljima kojima je netko od članova poginuo u Domovinskom ratu. Dijete koje je u Domovinskom ratu ostalo bez jednog ili oba roditelja - ako je naslijedilo obiteljsku mirovinu - nema pravo ni na kunu naknade na osnovi gubitka roditelja, istaknula je Rosandić.

Rekla je da Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata ima 2300 članova, koji ne traže da se njihova prava izjednače u smislu privilegija i mirovina s hrvatskim braniteljima, ali bi željeli da su u kategoriji Domovinskog rata i da skrb o njima preuzme Ministarstvo branitelja. Smatraju da je zakonska regulativa nedorečena i diskriminirajuća i da se zakonski trebaju riješiti njihovi problemi. To se odnosi i na gubitak člana obitelji na osnovi ranjavanja, rekla je Rosandić. Dodala je da je u Domovinskom ratu ranjeno 1260 djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rosandić je rekla kako još ne znaju koje će im programe država financirati i koliko će novca dobiti za ovu godinu te kako žele da im se omogući izrada monografije poginule djece u Domovinskom ratu.

Rekla je i da su nezadovoljni što im na današnji sabor nije došao nitko od pozvanih predstavnika vlasti i stranaka, osim pomoćnice ministra zdravstva i socijalne skrbi Milene Horvat, koja i inače prati njihov rad.

(Hina) xbma yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara