Zajednica udruga naseljenika predlaže kako riješiti smještaj naseljenika koji moraju napustiti zauzetu imovinu

Zajednica udruga naseljenika Hrvatske (ZUNH), koja okuplja 27 udruga naseljenika, podržava napore hrvatske Vlade u rješavanju problema povrata imovine vlasnicima i stambenog zbrinjavanja naseljenika tijekom ove godine, ali očekuju da će pri stambenom zbrinjavanju naseljenika alternativni smještaj biti adekvatan i trajan, bez smještaja u kolektivne centre, što bi bilo vraćanje procesa u početno stanje, rečeno je danas u Kninu na konferenciji za novinare ZUNHa.

Na konferenciji, sazvanoj kako bi se javnosti predstavila stajališta ZUNH-a glede Zaključaka Vlade RH od 18. veljače ove godine o povratu zauzete imovine vlasnicima na područjima od posebne državne skrbi, govorili su predsjednik Zajednice Tomo Aračić i predsjednik Skupštine ZUNH-a Željko Komšić. Vladinim zaključcima privremenim se korisnicima nalaže da bez odgode napuste zauzetu imovinu i prihvate ponuđeni privremeni smještaj, a oni koji to odbiju trajno će izgubiti pravo na zbrinjavanje, podsjetili su danas u Kninu. Privremeni korisnici u višeetažnim objektima pozvani su da višak stambenog prostora oslobode i omoguće povrat i useljavanje vlasnika u slobodni dio objekta, te se zadužuju nadležna tijela da koordiniraju provedbu tih zaključaka.

ZUNH podržava ove mjere, a za trajno zbrinjavanje doseljenika predlažu: intenziviranje djelovanja Agencije za promet nekretnina kako bi se ubrzao otkup ponuđenih objekata, a kod izgradnje novih naselja i zasebnih stambenih jedinica drže da je potrebno ubrzati isporuku građevnog materijala i otkloniti administrativne zapreke koje koče izgradnju, kao što je slučaj u Benkovcu i Golubiću nedaleko od Knina, rekao je Aračić. Zajednica ujedno očekuje da će se povećati iznos potpore za izgradnju stambenih jedinica i da će je naseljenici realizirati na početku, a ne na kraju izgradnje. Uz provedbu Uredbe o otkupu stanova i kuća u državnom vlasništvu predlažu i uređenje devastiranih raspoloživih objekata u urbanim sredinama za trajno zbrinjavanje naseljenika. Od Vlade se očekuje da korisnike tuđe imovine bez rješenja, a to se mahom odnosi na obitelji koje su iz zapadne Europe došle na ta područja 1998. na poziv ondašnje vlade i nemaju nikakva rješenja o korištenju tuđe imovine, tretira kao osobe bez krova nad glavom te ih se uvrsti u program stambenog zbrinjavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po podacima ZUNH-a na području cijele Hrvatske zauzeto je 3199 tuđih objekata, a u njima nisu samo naseljenici, već su ih zauzeli i drugi građani. Na području Knina zauzeta su 682 objekta, na području općine Kistanje 90 i općine Biskupije 49 objekata. Oko 150 obitelji nema nikakva rješenja za korištenje tuđe imovine, a 66 obitelji već je lani dobilo naloge za seljenja. Zajednica udruga naseljenika Hrvatske pozvala je sve karitativne, međunarodne, humanitarne i druge organizacije da podrže rješavanje problema doseljenika i daju svoj doprinos. Svoje pak sudjelovanje najavili su kroz projekt "Strojni park" kojim pomažu u gradnji nabavom građevinskih strojeva, dizalica, miješalica, agregata, te spremišta za vodu i alat.

Tomo Aračić rekao je kako su angažirali i svoj pravni projektni tim koji radi svoje prijedloge za izradu novoga Zakona o područjima posebnog državnog interesa čije će donošenje zagovarati zbog sadašnje nezadovoljavajuće gospodarske revitalizacije i demografske obnove tih područja gdje naseljenici žele biti jedan od nositelja normalizacije života.

(Hina) xav yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara