Zajednička izjava predsjednika vanjskopolitičkih odbora parlamenata Albanije, Hrvatske i Makedonije

U VIJELOSTI prenosimo završnu izjavu predsjednika vanjskopolitičkih odbora parlamenata Albanije, Hrvatske i Makedonije.

"Mi, predsjedatelji vanjskopolitičkih odbora parlamenata triju država aspirantica za članstvo u NATO-u Albanije, Hrvatske, i Makedonije, koje blisko surađuju u okviru Američko-jadranske povelje, sastali smo se u Zagrebu kako bismo produbili našu suradnju i ojačali prijateljstvo i solidarnost kao dio našeg doprinosa Sjevernoatlantskom savezu.

I dok radimo na ostvarenju naših opsežnih političkih, ekonomskih, društvenih i vojnih reformi potrebnih za ulazak u NATO, koji će se temeljiti na individualnim postignućima, naše će zemlje podržavati jedna drugu u ostvarenju zajedničkog cilja: pomaganju u proširenju i jačanju zone stabilnosti i napretka u jugoistočnoj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Potvrđujući predanost načelima suradnje istaknute u pismu i u duhu Američko-jadranske povelje posebno izražavamo volju za promicanjem parlamentarne dimenzije ove suradnje pomažući u jačanju ionako snažne zajednice vrijednosti i interesa koje dijelimo u jugoistočnoj Europi.

Koristimo ovu prigodu da čestitamo sedam zemlja članica Vilniuske skupine na njihovom pristupu u NATO. Izražavamo najdublju zahvalnost na njihovoj suradnji i potpori želeći istovremeno da duh i solidarnost Vilniuske skupine i dalje žive.

Očekujemo predstojeći summit NATO-a u Istanbulu da prizna i čestita na postignućima svake ove zemlje u konačnoj izjavi. Jasan signal Sjevernoatlantskog saveza o budućem članstvu jako će potaknuti naše napore u reformama koje su u tijeku.

Vrlo cijenimo postignuća svojih zemlja unutar individualnih Akcijskih planova za članstvo u NATO-u (MAP) i istovremeno tražimo od NATO-a da započne pregovore o pristupu s Albanijom, Makedonijom i Hrvatskom što je ranije moguće."
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara