Zakajev u Londonu nije zatražio azil

Zakajev u Londonu nije zatražio azil
AHMED ZAKAJEV, izaslanik čečenskog vođe Aslana Maškadova, opovrgnuo je u petak da je u Velikoj Britaniji zatražio politički azil, što je ranije ustvrdio jedan od njegovih pristaša.

´U Londonu nisam zatražio politički azil´, rekao je Zakajev za France presse.

On je kazao da će Maškadov odlučiti treba li on ostati u Velikoj Britaniji ili otputovati u neku drugu zemlju.

Jedan od njegovih pristaša Aleksander Goldfarb, rekao je ranije za moskovski radio Echo da je Zakajev u Londonu zatražio politički azil. Zakajev je u London doputovao u četvrtak iz Danske, gdje je u pritvoru proveo više od mjesec dana. Danske vlasti uhitile su ga 30. listopada na čečenskom kongresu u Kopenhagenu. Rusija je tražila njegovo izručenje optužujući ga za terorističke aktivnosti, a oslobođen je nakon što je danski ministar pravosuđa zaključio da za njegovo izručenje nema dovoljno dokaza.

Po dolasku u London, ponovno je na zahtjev Rusije pritvoren, no ubrzo je oslobođen uz jamčevinu koju je platila glumica Vanessa Redgrave, poznata po svojoj potpori čečenskoj borbi za neovisnost, koja ga je i pozvala u Veliku Britaniju.

Izručenje u Rusiju još uvijek mu prijeti. Rusija ima 40 dana da Londonu uloži službeni zahtjev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
´Zahtjev za izručenje razmotrit će sud, a moguće su i žalbe´, rekla je glasnogovornica britanskog ministarstva pravosuđa.

Pred britanskim sudom, Zakajev bi se trebao pojaviti već u srijedu.

Ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov predbacio je u petak međunarodnoj zajednici način na koji tretira ´čečenskog terorista´ Zakajeva, ističući da tako ne bi postupali da je riječ o nekom njima zanimljivom teroristu, primjerice Osami bin Ladenu.

Ivanov je upozorio da je Zakajev po dolasku u London kazao da bi ´čečenski borci mogli izvesti još gore napade´ od otmice u moskovskom kazalištu krajem listopada.

Time je, smatra Ivanov, Zakajev potvrdio da govori u ime čečenskih gerilaca i najavio pripremu novih napada.

´Britansko pravosuđe mora samo odlučiti hoće li sankcionirati takve provocirajuće izjave ili ne´, rekao je Ivanov koji u Portu sudjeluje na ministarskom sastanku OESS-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara