zaključci okruglog stola o problemima stanarskih prava izbjeglica i povratnika

Sudionici danas završenoga dvodnevnog okruglog stola o problemima stanarskog prava izbjeglica i povratnika nadaju se da je nedavna odluka hrvatske Vlade o stambenom zbrinjavanju izbjeglica tek polazište za razgovore koji će slijediti. L

Većina sudionika smatra da nedavna odluka Vlade koja se odnosi na stambeno zbrinjavanje izbjeglica nije pravedna niti motivira njihov povratak. Smišljena je više kao oblik socijalne pomoći, a ne kao pravo na jednakost svih državljana Republike Hrvatske, priopćio je danas organizator okruglog stola - Građanski odbor "Povratak kući".

Na okruglom stola sudjelovali su predstavnici OESS-a, UNHCR-a i IOM-a, hrvatskih ministarstava pravosuđa i javnih radova, zamjenik pučkog pravobranitelja i nevladine udruge iz Hrvatske, BiH i Srbije i Crne Gore koje se bave problemima izbjeglica, povratnika i zaštitom ljudskih prava.

"Odluka hrvatske Vlade pravno ne izjednačava izbjeglice s hrvatskim građanima koji su imali stanarsko pravo, ni s osobama iz BiH koje su bile u istom stanarskom statusu, a koje su u poslijeratnom razdoblju u istom procesu socijalne (re)integracije", ističe Građanski odbor "Povratak kući".

U priopćenju stoji da većina sudionika okruglog stola smatra kako je potrebno pronaći pravednija rješenja koja mogu imati različite oblike - od povrata stanova (svagdje gdje je to moguće) do pravedne nadoknade.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim valjane evidencije, da bi se taj problem razumno riješio, potrebna je suradnja Vlade i ovlaštenih organizacija koje predstavljaju interese tih osoba, a u razgovorima je nužna pomoć i predstavnika međunarodnih organizacija.

Sudionici okruglog stola zauzeli su se i za posebni zakona o tim pitanjima. Smatraju da u raspravu o pravima koja su vezana uz stanarsko pravo treba uključiti i osobe koje su to pravo ostvarivale u privatnim stanovima ili kao vojni umirovljenici. I njima je, ističe Građanski odbor "Povratak kući", učinjena nepravda jer nisu stekli ista prava kao većina hrvatskih građana koji su imali stanarsko pravo.

Ako se sadašnja rješenja ne promijene, i dalje će biti nepravdi, a mnogi bi građani bili nepovratno oštećeni u svojim pravima, zaključili su sudionici okruglog stola o problemima stanarskog prava izbjeglica i povratnika.

(Hina) pp/bma ip

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara