Zakon o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba pred Saborom u rujnu

ZAKON o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba trebao bi u rujnu biti prihvaćen u trećem čitanju u paketu zakona kojim se domaće zakonodavstvo usklađuje s onim Europske unije.

Vlada je s posljednje sjednice prije godišnjih odmora Hrvatskom saboru u treće čitanje uputila Konačni prijedlog Zakona o kaznenoj odgovornosti, bez većih promjena u odnosu na tekst koji nije prošao u drugom čitanju.

U tom čitanju nije bilo puno konkretnih primjedbi na pojedine članke jer je Vlada prihvatila veći dio zastupničkih primjedbi iz prvog čitanja i ugradila ih u predloženi zakonski tekst.

Oni koji su pravničke struke među zastupnici većinom su bili neskloni prihvaćanju novine kao što je kaznena odgovornost pravne osobe jer je u hrvatskom pravnom sustavu kaznena odgovornost utemeljena na načelu krivnje, a kriv može biti samo pojedinac.

Upravo je na zahtjev zastupnika, radi uvažavanja načela krivnje, kaznena odgovornost pravne osobe izričito vezana uz krivnju odgovorne osobe.

Mladen Godek (Libra) protivio se kaznenoj odgovornosti pravnih osoba smatrajući je nepotrebnom i stranom postojećem kazneno- pravnom sustavu. Ocijenio je to i "podmetanjem noge" reformi pravosuđa, tvrdeći da će se time povećati broj sudskih predmeta umjesto smanjiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ljerka Mintas Hodak (HDZ) protivila se "žurnom i nekritičkom" preuzimanju instituta anglosaksonskog prava, a Darko Šantić (HNS) doveo je u pitanje i samu svrhu zakona zbog nejasnih učinaka u primjeni.

Luka Trconić (HSS) i Josip Leko (SDP) koji su se zauzimali za donošenje Zakona ostali su tada u manjini. Tvrdili su da novosti treba prihvatiti jer se u stvarnosti, ali i u pravu stvari mijenjaju pa da i pravna osoba, a ne samo pojedinac može počiniti kazneno djelo. Trconić je ustvrdio da je "nedvojbeno" da se neke tvrtke osnivaju "samo radi činjenja kaznenih dijela i nanošenja štete gospodarstvu".

Odgovornost pravnih osoba je u europskom zakonodavstvu proširena s gospodarske i financijske odgovornosti i na kaznenu. Sve je, naime, više kaznenih djela prijevara, pranja novca, zloporabe stečaja, utaje poreza, nelojalne konkurencije ili podmićivanja u kojima je važniji interes sve moćnijih pravnih osoba koje kaznenim djelima ostvaruju dobit.

Pravne osobe odgovarat će za samo neka kaznena djela. Neće, primjerice, odgovarati za silovanje jer to je kazneno djelo koje može počiniti samo pojedinac. No, zato će moći odgovarati za kaznena djela protiv okoliša u kojima je udio pojedinca zanemariv u odnosu na težinu djela.

Pravne osobe bi za kaznena djela odgovarale samo novčano, a visina propisanih kazni kreće se od pet tisuća do pet milijuna kuna.

Uz Konačni prijedlog Zakona o kaznenoj odgovornosti pravnih osoba priložena je i izjava o njegovoj usklađenosti s propisima Europske unije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara