Zakon o športu u ožujku pred Saborom

BILA BI je čast družiti se i osobno vas upoznati, jer sportaši, a posebno vi kao najuspješniji među njima ste sasvim sigurno najbolji hrvatski proizvod", izjavio je večeras na prijamu za izaslanstvo hrvatske rukometne reprezentacije ministar znanonsti, obrazovanja i športa Dragan Primorac.

U izaslanstvu Hrvatskog rukometnog saveza (HRS) bili su predsjednik Željko Kavran, njegov zamjenik Zoran Gobac, glavni tajnik Damir Poljak, direktor hrvatske muške reprezentacije Ivica Udovičić, izbornik i saborski zastupnik Lino Červar, koordinatori Zvonimir Trusić i Vjekoslav Lovrić, te dojučerašnji reprezentativac Božidar Jović.

Zahvaljujući se na prijamu, Željko Kavran je istaknuo da je svjetsko rukometno zlato iz Portugala produkt sustava rada kojeg promovira HRS, te naglasio neophodnost da se u Saboru što prije donese Zakon o športu. Ministar Primorac obećao je da će Zakon o športu već u ožujku biti u saborskoj proceduri, ali i da će šport u novom ministarstvu dobiti puno veći značaj nego dosada, te da je njegova zadaća napraviti prihvatljiv športski sustav od osnovne škole do vrhunskog športa.

Zoran Gobac istaknuo je da je pored Zakona o športu izuzetno važno donijeti Zakon o financiranju športa, jer su se do sada športski djelatnici morali snalaziti na razne načine kako bi ispunili svoje obveze i prema igračima i prema državi. Gobac je istaknuo i diskriminirajući odnos Hrvatskog olimpijskog odbora kao vrhovnog sportskog tijela prema rukometu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Od njih smo prošle godine dobili samo 1.5 milijuna kuna, a za financiranje svih 10 rukometnih reprezentacija smo potrošili sedam milijuna kuna", naglasio je Gobac, te istaknuo diskriminatorski odnos prema rukometašima koji su tek ovog mjeseca stekli pravo na olimpijsku stipendiju, premda su status evidentnih olimpijskih kandidata stekli gotovo prije godinu dana na SP u Portugalu.

Željko Kavran upozorio je i da je rukomet jedini sport koji u gradu Zagrebu nema svoj dom, te je zamolio ministra da pomogne rukometašima u njihovim nastojanjima da što prije dobiju dvoranu.

Lino Červar rekao je da su hrvatski rukometaši imali malo vremena za pripreme za predstojeće Europsko prvenstvo, te zato da njemu ne mogu prezentirati ništa novog u odnosu na ono što je već viđeno na SP u Portugalu, ali je već najavio da će na Olimpijskim igrama u Ateni naši rukometaši iznenaditi suparnike nekim novimama kao i na SP.

(Hina) ad

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara