Zakon o telekomunikacijama u primjeni i prije stupanja na snagu

ZAKON o telekomunikcijama primjenjuje se već tjedan dana iako je tek danas stupio na snagu, a razlog tomu je previd u postupku njegova donošenja.

Zakon o telekomunikacijama objavljen je u Narodnim novinama 30. srpnja, no zanimljivo je da prema završnoj odredbi stupa na snagu osmog dana nakon objave, odnosno danas, a po istoj odredbi primjenjuje se od 1. kolovoza.

Istodobno je objavljen i Zakon o elektroničkim medijima. I on stupa na snagu osmog dana nakon objave, ali se primjenjuje od 1. rujna.

Ta dva zakona zamjenjuju dosadašnji zakon o telekomunikacijama i njihova je primjena po dogovoru između Ministarstva prometa i veza i Ministarstva kulture, koji su zaduženi za njihovu provedbu, trebala početi istodobno, ali nije.

Predstavnik Ministarstva kulture prihvatio je zastupnički amandman da primjena Zakon o elektroničkim medijima počne 1. rujna, no predstavnik Ministarstva prometa, pomorstva i veza, pozivajući se na dogovor s Ministarstvom kulture, takav amandman nije prihvatio.

Zamoljena za objašnjenje razlike u datumu stupanja na snagu zakona i njegove ranije primijene, glasnogovornica Ministarstva prometa, pomorstva i veza Marina Halužan rekla je samo da objava zakona nije u nadležnosti Ministarstva.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstojnik Vladinog Ureda za zakonodavstvo Boris Šprema kazao je da se ne radi o pogrešci u datumima prilikom objave, iako se nije smjelo dogoditi da se zakon primjenjuje prije nego li stupi na snagu. Objasnio je da se iz Ureda za zakonodavstvo na objavu šalju zakoni onako kako ih za objavu pripreme u saborskom Odboru za zakonodavstvo, a Zakon o telekomunikacijama zaprimili su 25. srpnja. No, da je i tog dana objavljen došlo bi do nedopustive razlike u datumima, samo bi razdoblje primjene zakona prije objave bilo kraće.

U nadležnim saborskim službama tvrde da su Zakon o elektroničkim medijima i Zakon o telekumunikacijima, prihvaćeni sredinom srpnja, zajedno sa 130 amandmana na uobičajeni način obrađeni i poslani na objavu.

Odredba po kojoj Zakon o telekomunikacijama stupa na snagu osmog dana po objavi, a primjenjuje se od 1. kolovoza izglasana je u Saboru 17. srpnja. Nelogičnost u datumima koju nitko nije predvidio ili ju je previdio postala je očigledna tek danom objave.

Inače, na zadnjem saborskom zasjedanju doneseno je 58 zakona od čega čak 43 u posljednjih nekoliko dana zasjedanja čime bi se možda mogla objasniti ta, kako tvrde nadležni, nenamjerna greška.

Pravni stručnjaci slažu se da se to nije smjelo dogoditi. Oni bliži Ustavnom sudu tvrde da je riječ o gruboj povredi zbog koje bi zakon mogao "pasti" na Ustavnom sudu. Stručnjaci bliži Saboru smatraju pak da bi jedina posljedica mogla biti poništenje svih radnji poduzetih na temelju novog Zakona o telekomunikacija u razdoblju od 1. do 7. kolovoza, te da je nakon stupanja na snagu Zakona nesporna i njegova primjena.

Neki sumnjičavi mogli bi tražiti vezu te greške s prodajom treće televizijske mreže, ali ako se uistinu radi samo o nenamjernoj grešci, kako tvrde Hinini sugovornici, to ni na koji način ne bi smjelo utjecati na prodaju treće mreže koja se treba obaviti po ranijem Zakonu o telekomunikacijama po kojem je i raspisan javni natječaj.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara