Zakon ponude i potražnje: Dizel je skuplji od benzina jer ga na tržištu ima manje

Zakon ponude i potražnje: Dizel je skuplji od benzina jer ga na tržištu ima manje

CIJENE dizelskih goriva u Hrvatskoj su od danas po prvi put skuplje od benzinskih, ali u razvijenim svjetskim zemljama takav trend nije ništa novo.

U susjednoj nam Sloveniji i Mađarskoj, kao i Švedskoj, Španjolskoj, Rumunjskoj ili Bugarskoj dizel je već odavno skuplji od benzina i to zbog jednostavnog tržišnog zakona ponude i potražnje. Dizel se više traži, manje ga ima i zbog toga mu cijena raste.

Velike naftne rafinerije godinama su bile skoncentrirane isključivo na proizvodnju benzina i od nje se financirale, te stoga nije bilo potrebe za ulaganje u novu tehnologiju kojom će se proizvoditi veće količina dizelskih goriva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je dovelo zbog rasta cijena dizelskih goriva jer na tržištu ima sve više automobila koji voze na dizel, a proizvodnja se nije drastično povećala. Slična je situacija i u SAD-u; Amerikanci su si osigurali pozamašne rezerve benzinskih goriva, ali na dizel su sasvim zaboravili.

Prema predviđanjima stručnjaka, u idućim će godinama cijena dizela osjetno premašiti cijenu benzina, što bi trebalo dovesti do novog zaokreta u trendovima, te će se automobili s dizelskim motorima sve manje prodavati. Iako dizelski motori i dalje troše manje od benzinskih, više se ne može reći kako je njihovo gorivo jeftinije, a ta se novonastala situacija vjerojatno do daljnjeg neće ni mijenjati.

P.V.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara