Zakon štiti žene na tržištu rada, ali su u praksi diskriminiraneDržavna tajnica za rad Vera Babić istaknula je kako je, po mišljenju Europske komisije, kod nas čak potrebno "zakonsko uklanjanje pretjerane zaštite žena", ali istodobno, za razliku od zemalja EU, u Hrvatskoj ne postoji infrastruktura, odnosno podrška ženama s djecom i obiteljskim obavezama kako bi neopterećene ušle u svijet rada.

Pri tome se misli na organizaciju dječjih vrtića i drugih oblika društvene skrbi kako za djecu tako i starije članove obitelji, jer bi se time zaposlene žene rasteretilo i učinilo ih ravnopravnim kandidatima za zaposlenje.

Žene čine 58 posto od ukupno 330.000 nezaposlenih u Hrvatskoj, a najteže zapošljiva skupina su žene između 40 i 50 godina.

U odnosu na muškarce za isti posao plaćene su 10 do 15 posto manje.

Stopa zaposlenosti žena u Hrvatskoj je oko 45 posto, dok je u zemljama Europske unije oko 55 posto, s ciljem da do 2010. dosegne 60 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Unatoč zakonskoj regulativi žene se teže zapošljavaju, lakše gube posao, teže napreduju i slabije su plaćene za isti posao", upozorila je članica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora Ljubica Brdarić.

Otežavajuća okolnost za žene u Hrvatskoj je majčinstvo - pokazalo se da što žena ima više djece, to je manje uključena u svijet rada, dok za muškarce vrijedi suprotno, kaže predsjednica Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Božica Žilić.

Istraživanja sindikata su pokazala da mlađe žene nisu dobre poslodavcima zbog mogućnosti majčinstva, a starije pak odbijaju navodeći da imaju previše godina i previše iskustva.

"Prilikom razgovora o poslu, malo je poslodavaca kojima je bitno iskustvo, motivacija i spremnost za učenje, većina ih se raspituje o bračnom statusu i broju djece, te eventualnim obavezama koje bi ženu spriječile da radi 'u slučaju potrebe'", navodi Žilić iskustva žena između 25 i 45 godina koje su tražile posao.

Na diskriminaciju je upozorila i pravobranitejlica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik upozorivši da ona započinje već u oglasima za posao, gdje se većinom traže zanimanja izražena u muškom rodu, npr. inženjer, projektant, kuhar itd., a prilikom razgovora za posao ženama se daje do znanja da zbog obiteljskog statusa nisu poželjne za posao.

(Hina) xntod ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara