Zakon šutnje: Članovi njujorške židovske zajednice godinama zatvarali oči pred pedofilijom

Foto: Wikimedia

NAKON godina šutnje i zataškavanja, klupko istine počelo se odmotavati, a ono što je otkriveno djeluje zastrašujuće - dugi niz godina u ultrakonzervativnoj židovskoj zajednici u New Yorku odvijala su se seksualna zlostavljanja djece.

Zasad je 85 pripadnika Haredi zajednice osumnjičeno za seksualno zlostavljanje 117 djece mlađe od 17 godina, ali sve upućuje na to da se priča tu neće zaustaviti. Dosad je podignuto 38 optužnica, a 14 pritvorenika već je osuđeno na kazne do 20 godina zatvora zbog silovanja, sodomije i otmica. Ostali se još ispituju, a broj uključenih u ovu grozomornu priču raste iz dana u dan.

Godinama je među članovima konzervativne zajednice vladao zakon šutnje

Pitanje je dokad bi se takva praksa nastavila da organizacija Kol Tzedek (Glas pravde), koja djeluje u njujorškoj židovskoj zajednici, nije odlučila prekinuti "zakon šutnje" i ono o čemu su svi šutjeli prijaviti policiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Uz njihovu pomoć policija je došla do brojne djece koja su bila zlostavljana, ali i do frapantnog saznanja da su mnogi roditelji godinama bili svjesni da se djeca, uključujući i njihovu, sustavno zlostavljaju, ali su podlegli pritisku ove zatvorene zajednice i držali oči i usta zatvorene pred svime što se događalo.

Monstrum s licem filmske zvijezde

Čitavu aferu javnosti je razotkrio New York Post, a posebnu pozornost posvetili su 27-godišnjem Andrewu Goodmanu - mladiću koji možda izgleda kao "filmska zvijezda", ali među članovima ove židovske zajednice nosi stigmu luđaka i monstruma.

Goodman je uhićen 2010. godine, ali je ubrzo pušten uz jamčevinu. Cijena tog sudačkog propusta bila je ogromna, navodi NYP. U međuvremenu je Goodman "ugostio" desetke djece i navodno iz zlostavljao. Brojne indicije sugeriraju da je djeci davao opijate, snimao svoje seksualne odnose s njima i prijetio im smrću ukoliko nešto odaju. Svoje žrtve često je tražio i po dječjim igralištima. Zasad ga vlasti službeno teret samo za zlostavljanje dvojice dječaka od 13, odnosno 13 godina.

Goodman tvrdi kako je nevin i da se "ništa nije događalo bez pristanka dječaka". Navodi kako je riječ o dječacima koji imaju probleme kod kuće, a on im je "samo pružao sigurno utočište".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara