Žalbeni sud u Sofiji oslobodio generala Brankovića

ŽALBENI sud u Sofiji u utorak je oslobodio srpskog pukovnika Čedomira Brankovića, osumnjičenog za ratne zločine u Hrvatskoj 1991., utvrdivši da mu je prošlotjednim pritvaranjem povrijeđen diplomatski imunitet koji je imao kao član službenog izaslanstva Srbije i Crne Gore.

Pritvaranje Brankovića (50) predstavljalo je povredu ljudskih prava, utvrdio je sud, prenosi Sofijska novinska agencija.

Sud se pozvao na Međunarodnu konvenciju o diplomatskim misijama, koja jamči imunitet svim članovima stranih izaslanstava, neovisno o njihovu statusu.

Stranka koja uživa imunitet "ne može biti pritvorena, niti izručena (...), niti se na nju može primijeniti kaznena jurisdikcija, niti suradnja u tom smislu s drugom zemljom", navodi u svojoj odluci bugarski sud citirajući konvenciju.

Pukovnik Branković doputovao je u Bugarsku 25. travnja u sastavu vojnog izaslanstva SCG. Bugarska policija uhitila ga je istoga dana u njegovom hotelu u Sofiji, na temelju međunarodne tjeralice koju je izdao Ured Interpola Zagreb po nalogu Županijskog suda u Sisku.

Ministarstvo pravosuđa RH uputilo je bugarskom Ministarstvu pravosuđa zahtjev za izručenjem Brankovića, na temelju europske Konvencije o izručenju, čije su stranke obje zemlje.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općinski sud u Sofiji je 28. travnja oslobodio Brankovića, isto utvrdivši da mu je uhićenjem povrijeđen diplomatski imunitet no Tužiteljstvo se žalilo na tu odluku, a bugarski MUP je priopćio da će opet biti uhićen ako pokuša napustiti teritorij SCG, sve dok Hrvatska ne povuče zahtjev za njegovim uhićenjem.

Branković se od 6. veljače 2003. nalazi na crvenoj listi Interpola, među osobama traženim zbog zločina protiv čovječnosti.

Županijski sud u Sisku vodio je istragu protiv Brankovića i još 31 osumnjičenika, no kako su svi bili nedostupni istrage je prekinuta a za osumnjiočenima je 1999. raspisana međunarodna tjeralica.

Brankovića, rođenog u Bereku kraj Garešnice, sumnjiči se da je 17. kolovoza 1991. zapovijedao oklopnim bataljunom 265. motorizirane brigade JNA pri napadu na 21 naselje na području Novske, u kojem je ubijeno 13 hrvatskih civila, a opljačkano je i eksplozivom uništeno nekoliko crkava te veći broj kuća i gospodarskih objekata.

Predsjednik SCG Boris Tadić je 1. svibnja u pismu od svog bugarskog kolege Georgija Parvanova zatražio da intervenira kako bi pomogao u pronalaženju "pravednog rješenja".

Prema pisanju bugarskog dnevnog lista "Sega", Tadić je u pismu precizirao da Brankovića ne traži Haški sud (ICTY). Parvanov je u svom odgovoru izrazio uvjerenje da će Žalbeni sud donijeti odluku sukladnu načelima međunarodnog prava.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara