Zaljevsko vijeće za suradnju: Prijevremeni prijenos vlasti dobar korak

ZALJEVSKO vijeće za suradnju u utorak je ocijenilo da je prijevremeni prijenos vlasti u Iraku "dobar korak na putu prema izgradnji ujedinjenog Iraka", izvijestili su u utorak službeni izvori.

U priopćenju objavljenom u sjedištu Vijeća u Rijadu, glavno tajništvo Vijeća ističe kako "vjeruje da će prijelazna vlada i irački narod biti u stanju nadvladati tešku situaciju u kojoj se nalazi Irak tako što će se angažirati na jačanju nacionalnog jedinstva".

U priopćenju se poziva međunarodna zajednica da "podupre Irak u sadašnjoj fazi te da pomogne prijelaznoj vladi u njezinoj misiji uspostavljanja sigurnosti i stabilnosti te u nastojanjima da provede obnovu zemlje."

Zaljevsko vijeće za suradnju čine Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Katar, Bahrein i Oman. Osim Omana, vlade svih nabrojenih zemalja odvojeno su pozdravile prijenos vlasti Iračane.

Kuvajt je najavio uspostavljanje diplomatskih odnosa sa "sestrinskom arapskom republikom" te uskoro u Bagdad namjerava poslati svog veleposlanika, izvijestio je glasnogovornik kuvajtskog ministarstva vanjskih poslova, dodavši kako ta inicijativa "govori o brizi Kuvajćana da započnu suradnju s Irakom u interesu obiju zemalja i njihovih naroda".

(Hina) xmh ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara