Zamjenica državnog odvjetnika Božica Cvjetko kočila istrage protiv osumnjičenih pedofila

BOŽICA CVJETKO, zamjenica državnog odvjetnika Mladena Bajića, osim što je sudjelovala u zataškavanju seksualnog zlostavljanja u Brezovici, imala je prste i u još nekoliko sudskih slučajeva seksualnog i obiteljskog zlostavljanja koji su bez objašnjenja obustavljeni.

Prema pisanju Vjesnika, Cvjetko je u travnju 2004. godine izravnim usmenim nalogom Odvjetništva obustavila kazneni progon protiv Zlatka Anzulovića Goldyja, optuženog za bludničenje nad kćerima. Vjesnik je potvrdu ove tvrdnje dobio od općinskog državnog odvjetnika u Zadru Denisa Sokola.

Nalaz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba potvrdio je sumnje na seksualno zlostavljanje djevojčica koje su, nakon što su oduzete majci koja je procijenjena nestabilnom, smještene u dječji dom u Nazorovoj. Anzulović je pak, ohrabren nastupom u HRT-ovoj tv-emisiji Latinica, iz Nazorove oteo svoje kćeri, a nakon nekoliko dana je uhićen te u pritvoru ostaje mjesec dana.

Nakon što je Anzulović izašao iz zatvora, Cvjetko je iskoristila odlazak općinskog državnog odvjetnika Sokola na godišnji odmor, te je naložila Sokolovu zamjeniku da zadarsko Odvjetništvo odustane od optužbe protiv Anzulovića.

Rezultat Cvjetkinog angažmana je oslobađanje Anzulovića i njegovog prijatelja (osumnjičenog za isto nedjelo) od optužbi za pedofiliju, a osumnjičeni dvojac pušten je na slobodu. Zanimljivo je i to da je temelj za odustajanje od kaznenog progona bilo sudsko vještačenje Jadranke Zorić, stalne suradnice Božice Cvjetko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim slučaja Anzulovć, Cvjetko i njezina suradnica Zorić umiješane su u sumnjivo odbacivanje optužbi protiv četvero Sisčana, roditelja i kumova, koji su osumnjičeni da su na najgrublje načine seksualno zlostavljali svoju dvojicu sinova.

Božica Cvjetko je, suprotno sudskoj praksi, predložila da se u slučaj, kao sudska vještakinja, uključi Jadranka Zorić, koja je nakon istrage sastavila izvješće u kojem niječe seksualno iživljavanje nad malodobnim dječacima da bi, nakon što je slučaj otkrio tjednik Nacional, njezin suprug, odvjetnik rekao kako će njegova supruga promijeniti nalaz i potvrditi zlostavljanje.

No, Cvjetkinim akcijama nikad kraja. Nakon što je majka 5-godišnjaka, koji je opisao kako ga je otac seksualno zlostavljao, podigla tužbu protiv Centra za socijalnu skrb koji nije želio prijaviti zlostavljanje, Cvjetko, odnosno Odvjetništvo koje se bavi maloljetnicima, odbacuje prijavu protiv Centra. Šlag na tortu stavio je sudac B. P. koji nalaz multidisciplinarnog tima nije želio uzeti u obzir, nego je tražio vještačenje - Jadranke Zorić.

I na kraju, Vjesnik je ranije pisao o spornim odlukama Božice Cvjetko, a na pitanje prije dvije godine zašto se u slučaju Brezovica prestalo postupati, rekla je kako su sve optužbe odbačene te da to nije slučaj.

(Foto: 24sata - crtež dječaka iz Siska kojeg je su zlostavljali roditelji i kumovi)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara