Zapadna obala: Izborni uspjeh Hamasa upozorenje Abasu

Zapadna obala: Izborni uspjeh Hamasa upozorenje Abasu

MILITANTNA skupina Hamas porazila je umjereni palestinski pokret Fatah u devet od 26 izbornih okruga na Zapadnoj obali, pokazuju rezultati objavljeni u nedjelju, najavljujući brojne izazove s kojima će se suočiti umjereni palestinski čelnik Mahmud Abas.

Hamasove šanse na izborima za predsjednika smanjenje su nakon smrti Jasera Arafata zbog straha od razbuktavanja nasilja i nastojanja Abasa da oživi zastale mirovne pregovore s Izraelcima.

No, solidni rezultati Hamasa u njegovom prvom sudjelovanju na izborima, i to na prvim lokalnim izborima na palestinskim područjima od 1976. godine, upućuju na nezadovoljstvo Palestinaca raširenom korupcijom i kaosom u Fatahu, što će Abas morati rješiti želi li vratiti autoritet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podaci Palestinskog izbornog povjerenstva pokazuju da je Hamas pobjedio u devet, a Fatah u 16 izbornih okruga na Zapadonoj obali.

Fatah je za dlaku odnio većinu u dvije izborne jedinice, dok su rivali podijelili vlast u jednom okrugu.

Nastavak lokalnih izbora, kao i izbori za palestinski parlament održat će se tijekom 2005. godine.

Uspjeh Hamasa, pokreta posvećenog uništenju Izraela na prvim izborima od početka intifade 2000. godine šalje jasan signal Abasu o snazi Hamasa u lokalnim sredinama, pišu agencije.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara