Zapadne zemlje revidirale podatke o poginulima u južnoj Aziji

NEKOLIKO zapadnih zemalja revidiralo je podatke o poginulim stranim državljanima u katastrofalnom potresu koji je 26. prosinca pogodio južnu Aziju, izvijestile su u ponedjeljak agencije.

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw izvijestio je da je u nesreći poginulo gotovo 200 britanskih državljana, od kojih je većina tijekom blagdana boravila na Tajlandu.

Njemačka je vlada u ponedjeljak službeno opovrgla ranije objavljenu informaciju u listu Die Welt o gotovo 3.200 njemačkih državljana nestalih u južnoazijskim zemljama nakon razornog potresa.

Državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Klaus Scharioth u ponedjeljak je izjavio kako se broj nestalih procjenjuje na manje od 1.000 njemačkih državljana te je nagađanja objavljena u njemačkim medijima nazvao "neodgovornima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
I Norveške su vlasti u ponedjeljak izvijestile kako je informacija o broju nestalih ili poginulih norveških državljana u tsunamijima u Aziji niža nego što se prvobitno mislilo.

Prema posljednjim podacima što ih je objavila policija u katastrofi je poginulo 16 norveških državljana, a 242 ih se smatra nestalima. Prvobitni podaci ministarstva vanjskih poslova bili su 21 poginula osoba i 462 nestalih Norvežana.

Nizozemci su potvrdili informaciju o šest poginulih nizozemskih državljana i 40 nestalih. Ministarstvo vanjskih poslova opovrglo je ranije objavljenu informaciju o najmanje 30 nestalih nizozemskih državljana. U tajlandskim je bolnicama na liječenju ostalo 16 Nizozemaca.

Danske vlasti u ponedjeljak su izvijestile kako je prema posljednjim podacima na službenom popisu nestalih danskih državljana 69 osoba, u odnosu na 454 koliko ih se spominjalo u subotu.

Unatoč tomu što je popis nestalih i poginulih kraći i dalje se radi o velikoj, velikoj tragediji", kazao je u nedjelju navečer u programu danske državne televizije premijer Anders Fogh Rasmussen.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara