Zapadnoafrički čelnici odobrili mirovnu misiju u Liberiji

Zapadnoafrički čelnici odobrili su u četvrtak mirovnu misiju u Liberiji pozvavši vojnike da do ponedjeljka uđu u tu zemlji i tako otvore put za odlazak predsjednika Charlesa Taylora u egzil.

Ta je vijest došla u vrijeme kada su stotine Liberijaca u glavnom gradu Monroviji pozdravile dolazak nekolicine zapadnoafričkih vojnih stručnjaka koji će sve pripremiti za razmještanje tisuća mirovnjaka.

Ekonomska zajednica zapadnoafričkih zemalja (ECOWAS) je priopćila da se složila da Taylor napusti Liberiju u roku od tri dana od dolaska mirovnih snaga.

Oko 1.500 nigerijskih vojnika čeka odlazak u Monroviju. Točan broj vojnika u mirovnim snagama još nije poznat, ali ECOWAS planira poslati 3.250 vojnika na teren.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U priopćenju ECOWAS-a ne navodi se je li Taylor prihvatio rok za napuštanje zemlje. Tri zapadnoafrička ministra vanjskih poslova trebala bi posjetiti Monroviju u petak kako bi pripremili predaju vlasti.

"Liberijska vlada uvijek je govorila o miru i predsjednik Taylor je rekao da će otići s dužnosti i on će se držati svojih riječi", rekao je glasnogovornik liberijskog predsjednika Vaani Passawe u Monroviji.

Taylor, na kojeg SAD vrši pritisak da napusti zemlju, prihvatio je azil u Nigeriji. On se obvezao da će otići iz zemlje kada stignu mirovne snage i da će predati dužnost svom potpredsjedniku ili predsjedniku Zastupničkog doma parlamenta.

(Hina) kga sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara