Zapatero formira drugu po redu vladu

ŠPANJOLSKI premijer Jorge Luis Zapatero će nakon druge po redu izborne pobjede započeti pregovore s manjim strankama o stvaranju koalicijske vlade.

Prema podacima sa 99,99 posto birališta, njegova Socijalistička stranka (PSOE) je osvojila 169 mjesta u donjem domu španjolskog parlamenta, dok je oporbena desničarska Narodna stranka (PP) Mariana Rajoya osvojila 153 mjesta.

Iako su socijalisti dobili pet mjesta više nego na izborima 2004. godine, nedostaje im sedam mjesta za apsolutnu većinu te će najvjerojatnije stupiti u koaliciju s manjim strankama. Najčešće se kao partner spominje Konvergencija i Unija (CiU), regionalna katalonska stranka koja okuplja umjerene katalonske nacionaliste.

Za Zapatera, čiji se dolazak na vlast prije četiri godine smatra posljedicom bombaškog masakra u Madridu 2004. godine, jučerašnji izbori predstavljaju veliki trijumf. Glasnogovornik njegove stranke ga je protumačio kao referendumsku potvrdu radikalnih reformi iz oblasti društvene politike kao što su uvođenje homoseksualnih brakova i brzih razvoda, a čemu su se žestoko opirali konzervativci i Katolička crkva.

Španjolskim biračima, po svemu sudeći, nije previše smetalo dramatično slabljenje španjolske ekonomije u posljednjih godinu dana, Zapaterov fijasko u pokušaju da postigne mirovni sporazum s baskijskom ETA-om kao i sve veće probleme vezane za ilegalnu i legalnu imigraciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oporbenim narodnjacima, koji drže kako je Zapatero na vlast došao zahvaljujući teroristima, slaba je utjeha da su povećali postotak glasova i broj mjesta u parlamentu, s obzirom da će i sljedeće četiri godine ostati u oporbi.

Dvije vodeće stranke su glasove i mjesta u parlamentu osvojili na račun manjih regionalnih i ljevičarskih stranaka.

D.A.

Foto: AFP

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara