Započeo napad na Irak, prva meta Saddam

BIJELA KUĆA je u srijedu navečer u 21:35 h po lokalnom vremenu (3:35 h u četvrtak po srednjoeuropskom vremenu) objavila da je počeo napad na Irak.

>>> LIVE: Napad na Irak - iz sata u sat

"Početna faza razoružanja iračkog režima je počela", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer.

Stupovi crnog dima dižu se iz jugoistočnih dijelova grada, no za sada nije moguće točno utvrditi ciljeve bombardiranja.

Prvo bombardiranje počelo je nekoliko minuta nakon što su se u Bagdadu oglasile sirene za zračnu uzbunu oko 05:35 sati po lokalnom (03:35 CET) vremenu, u vrijeme kada je nad gradom počelo svitati.

Televizijska postaja NBC objavila je da je meta prvih američkih napada na Bagdad bio sam Sadam Husein. Napadi na Bagdad, navodi postaja, počeli su nakon što su obaviještajne službe primile obavijesti da se irački predsjednik nalazi u svom bunkeru u Bagdadu, odakle je navodno vodio sastanka vojnih dužnsonika.

Prvi napad sastojao se od dva vala preciznog bombardiranja objekata iračke vlade u Bagdadu, izvijestila je američka TV mreža NBC, citirajući vojne izvore.

Izvjestitelj Reutersa iz središta Bagdada javio je da su iznad grada prelijetali zrakoplovi, iračka protuzračna obrana je otvorila vatru, te su se oglasile sirene za zračnu uzbunu.

Uz bombardiranje su u tijeku i tajne operacije sabotaža, dodao je isti izvor.

Reutersov izvjestitelj je rekao da se čini kako su se prve eksplozije čule iz južnog i istočnog predgrađa grada.

Nekoliko eksplozija kasnije se čulo i u središtu grada.

Prvih nekoliko eksplozija čulo se u 3:33 h po srednjoeuropskom vremenu.

Drugi val uslijedio je nakon pola sata, nešto prije 06:00 (04:00 CET), na ciljeve u jugoistočnim dijelovima grada.

Treći val zračnih udara na Bagdad počeo je u četvrtak u 06:36 sati po lokalnom vremenu (04:36 po srednjoeuropskom vremenu CET), izvijestio je dopisnik francuske novinske agencije France presse.

Američki ratni brodovi ispalili su više od 40 krstarećih projektila Tomahawk na najmanje dva cilja u blizini Bagdada, objavio je glasnogovornik američke vojske.

"Ukupno je ispaljeno više od 40 krstarećih projektila Tomahawk. Neki iz Sredozemlja, drugi iz Crvenog mora i ostali iz Perzijskog zaljeva", rekao je kapetan Mike Brown, glasnogovornik mornaričkih snaga na sjeveru Perzijskog zaljeva.

Projektili su bili usmjereni na "oportune ciljeve", rekao je Brown definirajući ih kao ciljeve koje je trebalo od prve precizno pogoditi jer kasnije to nije bilo moguće. On nije iznio druge pojedinosti.

"Više od 10" Tomahawka ispaljeno je prije zore "na najmanje dva cilja" s krstarice USS Cowpens koja je u vodama Zaljeva, dodao je.

Prvi zračni udari na Bagdad ograničene su prirode i predstavlju samo uvod u puno intenzivnije vojne operacije, izjavio je visoki dužnosnik Pentagona nedugo nakon početka američkog napada na Irak.

"Oni su donekle ograničeni. To nije Dan D već početak masovne zračne kampanje", rekao je taj dužnosnik.

Savezničko topništvo na sjeveru Kuvajta ispalilo je u četvrtak poslijepodne baražnu vatru prema Iraku, izvijestio je u četvrtak dopisnik Reutersa.

Baražna vatra iz topništva i minobacača, koja je ispaljivana iz Kuvajta na irački teritorij, trajala je oko pet minuta.Dopisnik Reutersa nabrojio je 50-ak ispaljenih projektila.

U noćašnjim operacijama nije bilo napada s kopna. 300. 000 vojnika čeka zapovjed za kopneni napad.

"Sada smo u kritičnoj fazi i očito je da smo je u tijeku priprema bojišta", dodao je.

Drugi dužnosnik ocijenio je "pretjeranim" informacije prema kojim su prvi zračni udari usmjereni na "obezglavljivanje" Iraka, odnosno da su ciljevi objekti u kojima se nalazi iračko vodstvo.

Britanci nisu sudjelovali u prvom napadu na Irak, objavio je dužnosnik ministarstva obrane u Londonu.

Saddam na iračkoj televiziji najavio džihad i otpor Amerikancima

Irački predsjednik Sadam Husein se pojavio na državnoj televiziji, tri sata nakon što su Amerikanci počeli napad kako bi ga svrgnuli s vlasti.

"Zli mali Bush je počinio zločin protiv čovječnosti", izjavio je Sadam, odjeven u vojnu odoru i crnu beretku.

Čitao je iz unaprijed pripremljenog teksta, a nosio je naočale s debelim crnm okvirom, što rijetko čini u javnosti. Nije bilo moguće ustanoviti je li govor išao u živo, ali činilo se da nije snimljen jako davno, te da Sadam sjedi u maloj sobi, umjesto u odajama palače iz kojih se obično javlja narodu.

Govor je najavio ministar informiranja Mohammed Saeedal-Sahaf, rekavši da je počeo džihad, sveti muslimanski rat.

"Zaklinjemo vam se u svoje i u ime našeg vodstva, u ime iračkog naroda i njegove junačke vojske, u ime Iraka, njegove civilizacije i povijesti, da ćemo se oduprijeti napadačima", rekao je Sadam iračkom narodu.

"Uz Božju pomoć, dovest ćemo ih do ruba, kad će izgubiti strpljenje i svaku nadu da će ostvariti planirano i na što su ih natjerali cionistički zločinci. Bit će teško poraženi", rekao je Sadam, koji se već drugi put ovog tjedna pojavio u vojnoj odori, iako je obično u civilu.

Obraćajući se savezničkim zemljama koje su se usprotivile ratu, Sadam je rekao: "Sad kad ste vidjeli kako je neodgovorni Bush ismijao vaša stajališta i poglede na rat i vaše pozive na mir, on je počinio svoj ružni zločin".

Svoj sedmominutni govor zaključio je islamskim pokličem "Allahu Akbar!" (Bog je velik): "Allahu Akbar! Živio Irak! Živjela Palestina! Živio naš slavni narod i neka žive oni koji žele mir!"

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara