Započinje prva operacija europske policije u BiH

POLICIJSKA misija Europske unije (EUPM) u srijedu je, nakon sedmogodišnjeg angažmana UNa, preuzela zadaće koje su dosad obavljale međunarodne policijske snage UNa u BiH (IPTF).

Europska unija, uoči početka misije, izrazila je zadovoljstvo zbog prve operacije europske policije u BiH, koja se provodi u sklopu zajedničke europske vanjske politike i politike sigurnosti (PESC).

EU je izrazila zadovoljstvo što će u novim snagama sudjelovati policajci iz 18 zemalja koje nisu članice Europske unije a što pokazuje da ´međunarodna zajednica ima jednaka stajališta glede uspostave mira i pravne države u BiH´.

Nenaoružane snage EU u BiH, kojoj će mandat trajati do 2005. obuhvaćat će 512 policajaca i civila, od kojih će 422 biti iz zemalja Petnaestorice a 90 iz trećih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njima valja pridodati pedesetak međunarodnih civilnih stručnjaka i približno 300 lokalnih pripadnika.

Predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana pozdravio je početak rada europskih policajaca kao izraz ´snažne i zajedničke volje´ Europe.

Misija Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNMIBH) ocijenila je posljednjeg dana svoga mandata da je uspješno provela policijsku reformu u toj zemlji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara